Wykonanie
Najlepsza na śniadanie, z kubeczkiem ciepłego
mleka i łyżką domowej
konfitury. Doskonała na smutki i szarugę za oknem. Jej
maślany smak i puszyste wnętrze na każdej twarzy wywoła uśmiech. Jeśli na dodatek pięknie ją zapleciemy będzie idealnym prezentem dla wymagającego łasucha!
Chałka150 ml
mleka100g
masła50 g
cukrucukier waniliowy2
jaja1
żółtko500g
mąki pszennej50g
drożdżyłyżeczka
soliMleko wraz z
masłem podgrzewamy na wolnym ogni, aż do całkowitego rozpuszczenia
masła. Następnie dodajemy
cukier,
cukier waniliowy oraz
jaja i ubijamy. Po 3-4 minutach dodajemy
drożdże. Po ich dokładnym rozpuszczeniu dodajemy przesianą
mąkę wraz z
solą. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta o sprężystej strukturze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 40 minutach odgazowujemy ciasto uderzając w nie z góry zdecydowanym ruchem i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 40 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części z których formujemy krótkie wałeczki. Pozwalamy im odpocząć przez około 20 minut. Następnie wałeczki rolujemy, aż osiągną długość około 60 cm. Jeżeli ciasto nie pozwala się łatwo formować rolujemy wałeczki do długości około 30-40 cm, przykrywamy ściereczką pozwalając im odpocząć przez około kwadrans i ponownie rolujemy do poądanej długości. Następnie wałeczki sklejamy ze sobą na jednym końcu i zaplatamy w formę "kłosa"*. Następnie przekładamy zaplecioną
chałkę na blachę pokrytą papierem do pieczenia i ponownie pozwalamy jej wyrosnąć przez około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy
białko wymieszane z 2 łyżkami
wody do posmarowania naszego ciasta, oraz
mak,
sezam lubi
siemię lniane do posypania
chałki. (Jeśli chcecie możecie przygotować kruszonkę,
chałka będzie wówczas fenomenalna,. Ja jednak tym razem postawiłam na jej mniej słodką wersję i posypałam całość
sezamem).
Chałkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut.
*
Chałkę zaplotłam podpierając się zasadami zapamiętanymi z modnej kiedyś fryzury, tak więc te
Panie które pamiętaj jak się plecie "Kłosa" poradzą sobie z zadaniem bez problemu;)