ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

Składniki
ciasto
1 szklanka ciepłego mleka
24 g świeżych drożdży
4 żółtka
30 g roztopionego masła
65 g drobnego cukru
15 g cukru waniliowego
480 g mąki chlebowej
pół łyżeczki soli
do posmarowania
1 małe jajko
1 łyżeczka mleka
kruszonka
35 g mąki pszennej
20 g cukru
20 g zimnego masła
Wykonanie
mąkę przesiać przez sito z podanych ilości składników na ciasto, odjąć łyżkę mąki, łyżkę cukru i dodać je do ciepłego mleka, następnie wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie w dużej misce umieścić pozostałą mąkę i cukier, cukier waniliowy, sól, rozczyn, żółtka i roztopione, ale ostudzone masło
następnie wyrabiać ciasto, przez minimum kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Można wyrabiać robotem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie, ale wtedy dłużej
kulę ciasta włożyć do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, tj. na ok. godzinę. Ciasto może się nieco kleić, ale po wyrośnięciu nie powinno – przynajmniej na tyle, że lekkie podsypanie mąką będzie wystarczyło do wygodnej pracy z ciastem
wyrośnięte ciasto zagnieść przez chwilę ponownie, wyłożyć na blat oprószony niewielką ilością mąki podzielić na dwie równej wielkości kule (można się wspomóc wagą)
teraz jedną kulę podzielić na 4 równe części, uformować z nich wałki i zapleść pierwszą chałkę. Aby to zrobić, najpierw sklejamy wszystkie wałki z jednej strony, a następnie pleciemy warkocz, zaczynając od pierwszego wałka od lewej strony i przekładając go na przemian z pozostałymi. Następnie to samo robimy z drugim wałkiem ciasta, który teraz stał się naszym pierwszym z lewej. Powtarzamy, aż cała chałka będzie zapleciona. Końcówki warkocza zawijamy pod spód
do pomocy filmik:
tak samo postąpić z drugą kulą ciasta, zaplatając drugą chałkę
chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia w ciepłym miejscu, na ok. 40 min.
gdy chałki będą prawie napuszone przygotować kruszonkę: szybko wymieszać mąkę z masłem i cukrem, tak by powstał „gruby piasek” i grudki, którymi posypiemy chałki
roztrzepać 1 jajko z łyżeczka mleka i za pomocą pędzelka (najlepiej silikonowego) posmarować dokładnie obie chałki
posypać je obficie kruszonką
piec przez ok. 25 min. w 175ºC, aż chałki będą złotobrązowe. Jeśli do końca czasu sporo brakuje, a chałki się zbyt rumienią, można je przykryć folią aluminiową co zapobiegnie przypaleniu z wierzchu
chałki studzić na kratke
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/chalka