Wykonanie
Składnikiciasto1 szklanka ciepłego
mleka24 g świeżych
drożdży4
żółtka30 g roztopionego
masła65 g drobnego
cukru15 g
cukru waniliowego480 g
mąki chlebowejpół łyżeczki
solido posmarowania1 małe
jajko1 łyżeczka
mlekakruszonka35 g
mąki pszennej20 g
cukru20 g zimnego
masłaWykonanie
mąkę przesiać przez sito z podanych ilości składników na ciasto, odjąć łyżkę
mąki, łyżkę
cukru i dodać je do ciepłego
mleka, następnie wkruszyć
drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie w dużej misce umieścić pozostałą
mąkę i
cukier,
cukier waniliowy,
sól, rozczyn,
żółtka i roztopione, ale ostudzone
masłonastępnie wyrabiać ciasto, przez minimum kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Można wyrabiać robotem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub ręcznie, ale wtedy dłużejkulę ciasta włożyć do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, tj. na ok. godzinę. Ciasto może się nieco kleić, ale po wyrośnięciu nie powinno – przynajmniej na tyle, że lekkie podsypanie
mąką będzie wystarczyło do wygodnej pracy z
ciastemwyrośnięte ciasto zagnieść przez chwilę ponownie, wyłożyć na blat oprószony niewielką ilością
mąki podzielić na dwie równej wielkości kule (można się wspomóc wagą)teraz jedną kulę podzielić na 4 równe części, uformować z nich wałki i zapleść pierwszą
chałkę. Aby to zrobić, najpierw sklejamy wszystkie wałki z jednej strony, a następnie pleciemy warkocz, zaczynając od pierwszego wałka od lewej strony i przekładając go na przemian z pozostałymi. Następnie to samo robimy z drugim wałkiem ciasta, który teraz stał się naszym pierwszym z lewej. Powtarzamy, aż cała
chałka będzie zapleciona. Końcówki warkocza zawijamy pod spóddo pomocy filmik:tak samo postąpić z drugą kulą ciasta, zaplatając drugą
chałkęchałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia w ciepłym miejscu, na ok. 40 min.gdy
chałki będą prawie napuszone przygotować kruszonkę: szybko wymieszać
mąkę z
masłem i
cukrem, tak by powstał „gruby piasek” i grudki, którymi posypiemy
chałkiroztrzepać 1
jajko z łyżeczka
mleka i za pomocą pędzelka (najlepiej silikonowego) posmarować dokładnie obie
chałkiposypać je obficie kruszonkąpiec przez ok. 25 min. w 175ºC, aż
chałki będą złotobrązowe. Jeśli do końca czasu sporo brakuje, a
chałki się zbyt rumienią, można je przykryć folią aluminiową co zapobiegnie przypaleniu z wierzchu
chałki studzić na kratke