Wykonanie
Sezon
jagodowy trwa już od jakiegoś czasu. Na wielu blogach sukcesywnie pojawiają się różne pyszności z tymi apetycznymi
leśnymi owocami. U mnie..... małe
jagodowe bułeczki z kruszonką. Mają mięciutką skórkę i są bardzo pulchne. Szczególnie smakują nam ze świeżymi
owocami. Po sezonie robię je również, ale z
konfiturą. Przepis pochodzi z książki "124 nowe przepisy Siostry Leonilli" Trochę zmodyfikowałam.
Składniki na ciasto (na ok. 60 sztuk):75 dag
mąki pszennej1 szklanka letniego
mleka10 dag
drożdży + 1 łyżeczka
cukru + 1 łyżka
mąki pszennej + ½ szklanki
mleka15 dag
masła¾ szklanki
cukru¼ łyżeczki
soli7
żółtekSkładniki na nadzienie :½ l
jagód¾ szklanki
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejSkładniki na kruszonkę :7 dag
mąki pszennej3 dag
masła3 dag
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegododatkowo :1
jajko roztrzepane w ¼ szklanki
wodyWykonanie nadzienia :Opłukane
jagody odsączamy z
wody, mieszamy z
cukrami i 1 łyżeczką
mąki ziemniaczanej.Wykonanie kruszonki :Schłodzone
masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy
mąkę,
cukier i
cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i rozkruszamy palcami podsypując ewentualnie dodatkowo niewielką ilością
mąki.Wykonanie jagodzianek :Robimy rozczyn z
drożdży,
cukru,
mąki i
mleka.
Żółtka z
cukrem i
solą ubijamy w garnku na parze do momentu powstania pulchnej masy. Mieszamy z rozczynem, 1 szklanką letniego
mleka i
mąką. Ciasto dobrze wyrabiamy. Pod koniec dajemy roztopione
masło. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z ciasta formujemy owalne, małe bułeczki, wkładając do środka po 1 łyżeczce nadzienia. Układamy na blasze, smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
wodą i posypujemy kruszonką. Gdy trochę podrosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez ok. 25 minut.