Wykonanie
Pyszne, idealnie cienkie płaty ciasta o maślanym smaku w towarzystwie
polskich gruszek,
jabłek i puszystego
serka to moja dzisiejsza deserowa propozycja. Chrupiąca skorupka z
brązowego cukru idealnie współgra z kremowymi
lodami na bazie Almette,
suszonych owoców i
chałwy. Prostota i elegancja w jednym. Polecam!Jesienna lasagne na słodko - mariaż Almette i FiloSkładniki na ciasto :·
ciasto filo 450 g -12 arkuszy· 200 g roztopionego
masła· 2 łyżki
brązowego cukru· 1 łyżeczka
cynamonu· 600 g Almette
jabłko gruszka· 2 łyżki
miodu spadziowego·
skórka z cytryny· 1
żółtko· łyżka
cukru waniliowego· 100 g
orzechów włoskich - posiekanych· 2 średnie
jabłka· 2 jędrne
gruszkiSkładniki na
ślikwkowo-
żurawinowe lody Almettowo-
chałwowe· 150 g Almette śmietankowgo· 50 g suszonych
śliwek· 50 g
suszonej żurawiny· 50 g
chałwy śmietankowej· 100 ml
mleka zagęszczonego 7,5% tłuszczu niesłodzonego· 2 łyżka
miodu spadziowego· łyżeczka domowego
cukru waniliowegoMasa- Almette ucieramy z
miodem żółtkiem,
cukrem waniliowym i
skórką cytrynową. Masę dzielimy na 3 równe części.
Jabłka i
gruszki ze skórką szatkujemy na szatkownicy na cienkie plasterki.Okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm smarujemy
masłem. Wykładamy ją płatem
ciasta filo posmarowanego roztopionym
masłem tak, by rogi ciasta wystawały poza tortownicę. Nakładamy kolejny posmarowany
masłem płat ciasta tak, by jego wystające rogi były lekko przesunięte w stosunku do wcześniejszego płatu. W ten sam sposób nakładamy trzeci płat ciasta. Trzeci płat smarujemy z wierzchu
masłem. Na tak przygotowany spód wykładamy 1/3 części
serka. Na
serku układamy pojedynczą warstwę
jabłkowych talarków. Posypujemy częścią
orzechów włoskich. Na warstwę
sera ponownie nakładamy 3 warstwy ciasta - postępując tak samo jak z początkowymi płatami filo. Na warstwę ciasta wykładamy kolejną porcję masy serowej, talarki
gruszki i
orzechy. Postępujemy tak do wyczerpania składników. W
sumie otrzymamy 4 warstwy ciasta, 3 masy serowej i 3 warstwy
owoców- 2
jabłek i 1
gruszek. Górę wieńczy warstwa ciasta, którą dokładnie smarujemy
masłem. Wystające rogi ciasta zwijamy do środka, ponownie smarujemy
masłem i posypujemy
brązowym cukrem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni termoobieg, aż ładnie się zezłoci - ok. 35 minut. Podajemy z
serowo-chałwowymi
lodami.
LODY- Almette ucieramy z
chałwą na gładką masę. Dodajemy
miód i
cukier i ponownie ucieramy.
Suszone śliwki i
żurawinę blendujemy z
mlekiem, zblendowaną masę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Jednolitą masę przekładamy w pojemniku do zamrażalnika na ok. 2 godziny, aż ładnie się zamrozi.Gorące ciasto podajemy z gałką zimnych
lodów. Smacznego!