Wykonanie
Aromatycznie,
owocowo, korzennie dziś.Uwielbiam zapach pieczonych
jabłek,
cynamonu...no i w końcu wyborny smak.Zachciało mi się takich smaków, postanowiłam więc rozpieścić się trochę i przygotować sobie na deser kilka
jabłek, ale i
gruszek skąpanych w miodzie...To zapraszam do siebie na chwilkę...;)Przygotowanie: 10 min + 20 pieczenieKoszt: około 10 złSkładniki:2
jabłka2
gruszkigarść
żurawinymiód 3 łyżki2 łyżki
masłałyżeczka
cynamonułyżeczka
soku z limonkiszczypta
cukru trzcinowegoszczypta
cukru waniliowegoJabłka i
gruszki myję, obieram ze skóry, myje ponownie. Przekrawam
owoce na pół.Wycinam gniazda nasienne.Naczynie żaroodporne smaruję
masłem, układam w nim
owoce. Do wgłębień wkładam po odrobinie
żurawiny.W rondelku rozpuszczam
masło, dodaję
miód,
cynamon,
cukier waniliowy, mieszam ciągle.Na sam koniec dodaję
sok z limonki, raz jeszcze mieszam a powstałym sosem polewam dokładnie
owoce. Podsypuję je odrobiną
cukru trzcinowego.Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około 20 minut z termoobiegiem.




...proponuję zajadać bez
lodów czy
śmietany, choć z nimi deser jest o niebo pyszniejszy...;p