Wykonanie
Najlepszą rekomendacją tego ciasta jest fakt, że w ciągu 3 dni piekłam je dwukrotnie. Smakuje zarówno na ciepło, obowiązkowo z
lodami oraz na zimno.Dużym atutem tego wypieku, prócz wyśmienitego smaku, jest szybkość jego przygotowania.Za pierwszym razem zrobiłam je z
gruszkami,
miodem i
rodzynkami, kolejnym razem było bardziej tradycyjnie, czyli
jabłka z
miodem i
cynamonem.


Składniki:300 g
mąki150 g
cukru100 g
masła1 opakowanie
cukru waniliowego1
jajko750 g
owoców (
jabłka,
gruszki)1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
mioduDo miski wsypać
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
jajko i zimne
masło.
Masło posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Połową ciasta wyłożyć formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Owoce umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w dość sporą kostkę, wsypać na blachę wyłożoną
ciastem, posypać
cynamonem i polać
miodem. Pozostałą częścią ciasta posypać
owoce rozdrabniając ciasto w dłoniach. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopniach. Wystudzić, posypać
cukrem pudrem.
