Dziś deser szybki i niezwykle apetyczny. Chrupiące rożki z ciasta filo w towarzystwie słodkiego serka i słodko-kwaśnych porzeczek. Błyskawiczne do przygotowania, idealnie sprawdzą się wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Polecam.Składniki:· ciasto filo 450 g -12 arkuszy· 200 g masła· 100 g brązowego cukru· 1 łyżeczka cynamonu· 500 g słodkiego sera typu włoskiego capri· skórka z cytryny· 1 żółtko· łyżka cukru waniliowego· 3-4 garście czarnych porzeczekBrązowy cukier łączymy z cynamonem. Masło topimy. Bierzemy arkusz ciasta, dokładnie smarujemy go masłem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu, układamy na nim kolejny arkusz. Ponownie smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Czynności powtarzamy aż uzyskamy 4 warstwy ciasta. Ostatnią warstwę również smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Ciasto kroimy na długie prostokąty - krótszy bok powinien mieć ok. 15 cm. Przy krótszym boku wykładamy serek utarty z żółtkiem i cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Na masie serowej układamy czarne porzeczki. Zwijamy ciasto zamykając farsz na kształt trójkąta na całej długości prostokąta. Wierzch smarujemy masłem, posypujemy brązowym cukrem z cynamonem. Czynności powtarzamy do wykorzystania całego ciasta i farszu- z każdej partii 4 arkuszy ciasta powinno wyjść nam po 3 rożki , a więc w sumie powinniśmy uzyskać 9 ciastek.Rożki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 200 stopni.