ßßß
Masło dyniowe powstało przypadkiem- miało być nadzieniem do drożdżowych bułeczek z dynią i kurkumą. Okazało się, że nadzienie po ostygnięciu zamienia się w kremowe, maślane smarowidło idealnie pasujące do tostów, pieczywa czy ciasteczek. Przygotowanie jest banalnie proste, a gotowy produkt ma kilka zastosowań: nadzienie, smarowidło, sos. Wydaje się, że masło dyniowe będzie u nas stałym elementem śniadań.Składniki:3 łyżki puree z dyni*2 łyżki brązowego cukru3 łyżki roztopionego masła1-2 łyżeczki cynamonuew. cukier/aromat/esencja waniliowa.Przygotowanie:1. Puree z dyni wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać jeszcze ciepłe masło i wanilię. Mieszać aż cukier się roztopi. Odstawić na kilka minut by masło nieco zgęstniało.Po lekkim podgrzaniu można z takiego masła zrobić sos do placuszków (np.: http://melaniedziela.blogspot.com/2014/11/korzenne-placuszki-dyniowo-jabkowe.html), racuszków, lodów, budyniu etc.Kilka uwag do składników:Brązowy cukier można zastąpić białym. W wersji kryzysowej, zamiast masła można użyć margaryny, ale nie polecam- smarowidło jest wtedy mniej aromatyczne i kremowe. Jeśli lubicie korzenne smaki, zamiast cynamonu można użyć przyprawy piernikowej.*Jak zrobić puree z dyni?http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.html