ßßß Cookit - przepis na MASŁO DYNIOWE

MASŁO DYNIOWE

nazwa

Wykonanie

Masło dyniowe powstało przypadkiem- miało być nadzieniem do drożdżowych bułeczek z dynią i kurkumą. Okazało się, że nadzienie po ostygnięciu zamienia się w kremowe, maślane smarowidło idealnie pasujące do tostów, pieczywa czy ciasteczek. Przygotowanie jest banalnie proste, a gotowy produkt ma kilka zastosowań: nadzienie, smarowidło, sos. Wydaje się, że masło dyniowe będzie u nas stałym elementem śniadań.
Składniki:
3 łyżki puree z dyni*
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki roztopionego masła
1-2 łyżeczki cynamonu
ew. cukier/aromat/esencja waniliowa.
Przygotowanie:
1. Puree z dyni wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać jeszcze ciepłe masło i wanilię. Mieszać aż cukier się roztopi. Odstawić na kilka minut by masło nieco zgęstniało.
Po lekkim podgrzaniu można z takiego masła zrobić sos do placuszków (np.: http://melaniedziela.blogspot.com/2014/11/korzenne-placuszki-dyniowo-jabkowe.html), racuszków, lodów, budyniu etc.
Kilka uwag do składników:
Brązowy cukier można zastąpić białym. W wersji kryzysowej, zamiast masła można użyć margaryny, ale nie polecam- smarowidło jest wtedy mniej aromatyczne i kremowe. Jeśli lubicie korzenne smaki, zamiast cynamonu można użyć przyprawy piernikowej.
*Jak zrobić puree z dyni?
http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.html
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/12/maso-dyniowe.html