Wykonanie
Zapraszam na pyszne
bazyliowe serniczki z lekką nutką pikanterii od
imbiru, serwowane w miseczkach z
gruszek i
jabłek. Puszysty
serek z
gruszką i
jabłkiem nadaje deserowi idealną konsystencję i doskonały smak. Polecam!Składniki:· 2 duże
jabłka kosztelki· 2 twarde
gruszki· 150 g gładkiego
serka twarogowego jabłkowo-
gruszkowego· Łyżka słodkiej
śmietanki· Łyżeczka
mąki ziemniaczanej· 2 Łyżki
mleka· Łyżka ekstraktu
waniliowego· Łyżka
cukru pudru· Szczypta
cynamonu· Duża szczypta mielonego
imbiru· 2-3 kawałki
imbiru kandyzowanego·
Żółtko· Garść podprażonych
nerkowców solonych· pęczek
bazyliiZ
jabłek i
gruszek odcinamy kapturki od strony ogonka.
Owoce delikatnie wydrążamy, pozbawiając je gniazd nasiennych i części miąższu, tak by uzyskać miejsce na
serowy farsz. Ścianki
owocu powinny
mieć ok. 1 cm grubości.
Serek owocowy ucieramy z
żółtkiem,
cukrem pudrem, ekstraktem
waniliowym,
cynamonem i
imbirem.
Mąkę ziemniaczana rozprowadzamy w jednej łyżce zimnego
mleka i
śmietance. Dodajemy do
serka, dokładnie mieszamy. Listki
bazylii blendujemy na gładką masę z łyżką
mleka. Do masy serowej dodajemy drobno posiekany kandyzowany
imbir, zmiksowane listki
bazylii i posiekane
orzechy nerkowca.
Serkiem faszerujemy
jabłka i
gruszki.
Owoce przykrywamy kapturkami. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy do miękkości ok. 35- 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!