ßßß Cookit - przepis na Jabłkowo-gruszkowe serniczki bazyliowe z orzechami nerkowca

Jabłkowo-gruszkowe serniczki bazyliowe z orzechami nerkowca

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne bazyliowe serniczki z lekką nutką pikanterii od imbiru, serwowane w miseczkach z gruszek i jabłek. Puszysty serek z gruszką i jabłkiem nadaje deserowi idealną konsystencję i doskonały smak. Polecam!
Składniki:
· 2 duże jabłka kosztelki
· 2 twarde gruszki
· 150 g gładkiego serka twarogowego jabłkowo-gruszkowego
· Łyżka słodkiej śmietanki
· Łyżeczka mąki ziemniaczanej
· 2 Łyżki mleka
· Łyżka ekstraktu waniliowego
· Łyżka cukru pudru
· Szczypta cynamonu
· Duża szczypta mielonego imbiru
· 2-3 kawałki imbiru kandyzowanego
· Żółtko
· Garść podprażonych nerkowców solonych
· pęczek bazylii
Z jabłek i gruszek odcinamy kapturki od strony ogonka. Owoce delikatnie wydrążamy, pozbawiając je gniazd nasiennych i części miąższu, tak by uzyskać miejsce na serowy farsz. Ścianki owocu powinny mieć ok. 1 cm grubości. Serek owocowy ucieramy z żółtkiem, cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, cynamonem i imbirem. Mąkę ziemniaczana rozprowadzamy w jednej łyżce zimnego mleka i śmietance. Dodajemy do serka, dokładnie mieszamy. Listki bazylii blendujemy na gładką masę z łyżką mleka. Do masy serowej dodajemy drobno posiekany kandyzowany imbir, zmiksowane listki bazylii i posiekane orzechy nerkowca. Serkiem faszerujemy jabłka i gruszki. Owoce przykrywamy kapturkami. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy do miękkości ok. 35- 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/09/jabkowo-gruszkowe-serniczki-bazyliowe-z.html