ßßß
Składniki:warstwa budyniowa:1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego6 łyżeczek żelatyny2 łyżki masła0,5 litra mleka5 łyżeczek cukru pudru50 dag mocno odsączonych startych jabłekkilka łyżek zimnej wodywarstwa śmietankowa:400ml śmietanki 30%1/3 szklanki cukru pudru3 łyżeczki żelatynykilka łyżeczek cynamonukilka łyżek zimnej wody2/3 szklanki gorącej wody
Wykonanie:- żelatynę do masy budyniowej zalać kilkoma łyżkami zimnej wody- zagotować mleko, w kilku łyżkach rozpuścić napęczniałą żelatynę, do reszty dodać masło i ugotować budyń- ostygnięty budyń utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną żelatynę i dobrze odsączone starte jabłka, dokładnie wymieszać- masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić- żelatynę do masy śmietankowej zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i zostawić do napęcznienia, zalać 2/3 szklanki gorącej wody, ponownie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia- śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cynamon- do masy dodać żelatynę, dokładnie wymieszać- gotową masę wylać na schłodzoną warstwę budyniową, całość ponownie schłodzić w lodówce- po zastygnięciu masy śmietankowej wierzch równomiernie udekorować cynamonem