ßßß
Pyszny, kremowy budyń z intensywnie wyczuwalną wanilią królował dzisiaj u mnie na kolację. Delikatny jak chmurka, po prostu rozpływał się w ustach. Dodatek gruszek i bazylii nadał mu świeżości.Składniki:2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki cukru brązowego1/2 laski wanilii2 szkl mleka1 łyżka masłabazylia2 gruszki1 łyżka masłakawałek cynamonusok z cytryny1. 1,5 szkl mleka razem z cukrem, masłem i ziarenkami z laski wanilii stawiamy na ogniu. Pozostałą część mleka mieszamy z mąką i żółtkami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy ok 20 sekund.2. Gruszki przekrawamy na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło, ścieramy do niego kawałek cynamonu i wrzucamy pokrojoną gruszkę. Całość podsmażamy ok 10 minut. 2 minuty przed zakończeniem dolewamy odrobinę soku z cytryny.3. Gotowy budyń podajemy z gruszkami z sosem i listkiem bazylii.SMACZNEGO :-)