ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

nazwa

Wykonanie

Odkąd prowadzę blog, rzadko zdarza mi się robić te same ciasta, staram się bowiem odnajdywać nowe smaki, połączenia i przepisy. Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to ciasto, które kiedyś gościło często w mojej kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki jabłek z cynamonem i ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego i jabłek, wzbogaconym jednak o dodatkowy składnik - budyń.
Szarlotka z budyniem to ciasto, które zaproponować można wielbicielom tego ostatniego, ale i smakosze jabłek będą zadowoleni, bo jest ich w cieście sporo. Ciasto kruche urozmaiciłam ukochanym przeze mnie cynamonem, jeśli za nim nie przepadacie - możecie pominąć ten składnik przy przygotowaniach. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/większej. Polecam również przepis na jabłecznik z dużą ilością jabłek.
Składniki:
ciasto
350g mąki pszennej
150g masła
70g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki cynamonu
masa jabłkowa
500g startych jabłek
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
masa budyniowa
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
750ml mleka
mąka do podsypania
Wykonanie:
- mąkę przesiać, dodać cukier i cynamon, składniki pomieszać razem
- zimne masło posiekać z powyższymi składnikami, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto
- gotowe ciasto kruche podzielić na dwie części, obie schłodzić 30 minut w lodówce
- jedną część ciasta wyłożyć na spód formy przykryty papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 200 stopniach
- jeżeli używamy jabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - całe jabłka należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na małym ogniu w celu odparowania soku
- masę jabłkową przełożyć na przestudzone ciasto, wyrównać
- z mleka odlać 250ml, wymieszać z budyniami, resztę zagotować (jeśli używamy budyniu bez cukru, należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga opakowanie)
- ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką
- drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by budyń znalazł się pod spodem i nie wypłynął podczas pieczenia
- ciasto delikatnie nakłuć widelcem, piec w 190-200 stopniach przez 50-60 minut
- po upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem
Szarlotka z budyniem dzięki różnorodności mas bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - jasna warstwa budyniowa wyraźnie odznacza się od masy jabłkowej i cynamonowego ciasta. Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, gdyż zawarty w nim budyń jest składnikiem, który nie lubi ciepła.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/02/szarlotka-z-budyniem.html