ßßß
Składniki:ciasto350g mąki pszennej150g masła70g cukru pudru2 żółtka2 łyżki cynamonumasa jabłkowa500g startych jabłek2 łyżki cukru pudru1-2 łyżki mąki ziemniaczanejmasa budyniowa2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego750ml mlekamąka do podsypania
Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać cukier i cynamon, składniki pomieszać razem- zimne masło posiekać z powyższymi składnikami, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto- gotowe ciasto kruche podzielić na dwie części, obie schłodzić 30 minut w lodówce- jedną część ciasta wyłożyć na spód formy przykryty papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 200 stopniach- jeżeli używamy jabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - całe jabłka należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na małym ogniu w celu odparowania soku- masę jabłkową przełożyć na przestudzone ciasto, wyrównać- z mleka odlać 250ml, wymieszać z budyniami, resztę zagotować (jeśli używamy budyniu bez cukru, należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga opakowanie)- ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką- drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by budyń znalazł się pod spodem i nie wypłynął podczas pieczenia- ciasto delikatnie nakłuć widelcem, piec w 190-200 stopniach przez 50-60 minut- po upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem
Szarlotka z budyniem dzięki różnorodności mas bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - jasna warstwa budyniowa wyraźnie odznacza się od masy jabłkowej i cynamonowego ciasta. Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, gdyż zawarty w nim budyń jest składnikiem, który nie lubi ciepła.