Wykonanie
Odkąd prowadzę blog, rzadko zdarza mi się robić te same ciasta, staram się bowiem odnajdywać nowe smaki, połączenia i przepisy. Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to ciasto, które kiedyś gościło często w mojej kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki
jabłek z
cynamonem i
ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego i
jabłek, wzbogaconym jednak o dodatkowy składnik -
budyń.Szarlotka z
budyniem to ciasto, które zaproponować można wielbicielom tego ostatniego, ale i smakosze
jabłek będą zadowoleni, bo jest ich w cieście sporo. Ciasto kruche urozmaiciłam ukochanym przeze mnie
cynamonem, jeśli za nim nie przepadacie - możecie pominąć ten składnik przy przygotowaniach. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/większej. Polecam również przepis na jabłecznik z dużą ilością
jabłek.

Składniki:ciasto350g
mąki pszennej150g
masła70g
cukru pudru2
żółtka2 łyżki
cynamonumasa
jabłkowa500g startych
jabłek2 łyżki
cukru pudru1-2 łyżki
mąki ziemniaczanejmasa budyniowa2 opakowania budyniu
śmietankowego lub
waniliowego750ml
mlekamąka do podsypania

Wykonanie:-
mąkę przesiać, dodać
cukier i
cynamon, składniki pomieszać razem- zimne
masło posiekać z powyższymi składnikami, dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto- gotowe ciasto kruche podzielić na dwie części, obie schłodzić 30 minut w lodówce- jedną część ciasta wyłożyć na spód formy przykryty papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 200 stopniach- jeżeli używamy
jabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać z
cukrem i
mąką ziemniaczaną - całe
jabłka należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na małym ogniu w celu odparowania soku- masę
jabłkową przełożyć na przestudzone ciasto, wyrównać- z
mleka odlać 250ml, wymieszać z budyniami, resztę zagotować (jeśli używamy budyniu bez
cukru, należy dodać do gotowanego
mleka tyle
cukru, ile wymaga opakowanie)- ugotować
budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę
jabłkową, wyrównać łyżką- drugą część ciasta podsypując
mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by
budyń znalazł się pod
spodem i nie wypłynął podczas pieczenia- ciasto delikatnie nakłuć widelcem, piec w 190-200 stopniach przez 50-60 minut- po upieczeniu ciasto przestudzić i posypać
cukrem pudrem
Szarlotka z
budyniem dzięki różnorodności mas bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - jasna warstwa budyniowa wyraźnie odznacza się od masy
jabłkowej i
cynamonowego ciasta. Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, gdyż zawarty w nim
budyń jest składnikiem, który nie lubi ciepła.