ßßß Cookit - przepis na Fasolowe knedle z maślakami, boczkiem, rozmarynem i orzechami włoskimi

Fasolowe knedle z maślakami, boczkiem, rozmarynem i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne fasolowe knedle na bazie Almette faszerowane młodymi maślakami, wędzonym boczkiem i szczypiorkowo-cebulowym serkiem. Zwieńczeniem całości jest orzechowa maślana okrasa z rozmarynową nutą. Polecam!
Składniki na ciasto (12 dużych knedli):
· 500 g fasoli piękny Jaś (waga przed gotowaniem)
· 150 g serka Almette Jogurtowy
· 150 g Almette ze szczypiorkiem i cebulą
· 2 jajka
· ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
· łyżka mąki ziemniaczanej
· łyżeczka soli
· pieprz do smaku
· łyżeczka suszonego tymianku
Na farsz:
· 1 duża cebula
· 150 g boczku wędzonego parzonego
· 200 g maślaków
· olej rzepakowy do smażenia
· sól
· pieprz
· 150 g Almette ze szczypiorkiem i cebulą
· pęczek szczypiorku
Panierka:
· 3-4 łyżki masła
· 100 g orzechów włoskich
· kilka gałązek rozmarynu
· szczypta soli
Ugotowaną fasolę (fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy we wrzątku do miękkości- wody nie należy solić, bo wydłuża to czas gotowania) blendujemy, łączymy z serkami Almette, jajkami , tymiankiem i solą. Wyrabiamy ciasto dłonią stopniowo dodając mąki.
Farsz- na patelni na dobrze rozgrzanym oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę, oczyszczone i pokrojone w kostkę maślaki i pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Kiedy kiełbasa się zarumieni, zdejmujemy z ognia. Do lekko przestudzonego farszu dodajemy Almette ze szczypiorkiem i cebulą. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
Ciasto fasolowe dzielimy na 12 równych części. Bierzemy łyżeczkę farszu i otulamy ją fasolowym ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Od momentu kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty.
Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy posiekane orzechy włoskie i igiełki rozmarynu. Chwilę smażymy. Solimy. Kiedy orzechy nabiorą aromatu, przekładamy do nich ugotowane knedle. Delikatnie obtaczamy w panierce. Podajemy gorące. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/09/fasolowe-knedle-z-maslakami-boczkiem.html