Wykonanie
Zapraszam na pyszne
fasolowe knedle na bazie Almette faszerowane młodymi
maślakami,
wędzonym boczkiem i
szczypiorkowo-
cebulowym serkiem. Zwieńczeniem całości jest orzechowa
maślana okrasa z
rozmarynową nutą. Polecam!Składniki na ciasto (12 dużych knedli):· 500 g
fasoli piękny Jaś (waga przed gotowaniem)· 150 g
serka Almette Jogurtowy· 150 g Almette ze
szczypiorkiem i
cebulą· 2
jajka· ok. 1/2 szklanki
mąki pszennej· łyżka
mąki ziemniaczanej· łyżeczka
soli·
pieprz do smaku· łyżeczka suszonego
tymiankuNa farsz:· 1 duża
cebula· 150 g
boczku wędzonego parzonego· 200 g
maślaków·
olej rzepakowy do smażenia·
sól·
pieprz· 150 g Almette ze
szczypiorkiem i
cebulą· pęczek
szczypiorkuPanierka:· 3-4 łyżki
masła· 100 g
orzechów włoskich· kilka gałązek
rozmarynu· szczypta
soliUgotowaną
fasolę (
fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy we wrzątku do miękkości-
wody nie należy solić, bo wydłuża to czas gotowania) blendujemy, łączymy z
serkami Almette,
jajkami ,
tymiankiem i
solą. Wyrabiamy ciasto dłonią stopniowo dodając
mąki.Farsz- na patelni na dobrze rozgrzanym
oleju przesmażamy drobno posiekaną
cebulkę, oczyszczone i pokrojone w kostkę
maślaki i pokrojony w kostkę
boczek. Dodajemy drobno posiekany
szczypiorek. Kiedy
kiełbasa się zarumieni, zdejmujemy z ognia. Do lekko przestudzonego farszu dodajemy Almette ze
szczypiorkiem i
cebulą. Doprawiamy
pieprzem i ewentualnie odrobiną
soli.Ciasto
fasolowe dzielimy na 12 równych części. Bierzemy łyżeczkę farszu i otulamy ją
fasolowym ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Od momentu kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty.Na patelni podgrzewamy
masło, dodajemy posiekane
orzechy włoskie i igiełki
rozmarynu. Chwilę smażymy. Solimy. Kiedy
orzechy nabiorą aromatu, przekładamy do nich ugotowane knedle. Delikatnie obtaczamy w panierce. Podajemy gorące. Smacznego!