Wykonanie
Zapraszam na pyszny metrowiec w niecodziennym wydaniu-mocno
owocowy, z
serową nutą i harmonijnie skomponowaną
słodyczą. Ciasta
czekoladowe i
serowe wychodzą bardzo wilgotne i delikatne, zaś masa jeżynowa jest idealnie kremowa i puszysta. Pyszny klasyk w nowoczesnej odsłonie. Zachwyci każdego łasucha. Polecam!Składniki na ciasto:· 8
jajek· 250 g
cukru· 2 łyżki domowego
cukru waniliowego· 2 łyżki ekstraktu
waniliowego· 300 ml
oleju· 150g
serka śmietankowego· 400 g
mąki pszennej + łyżka do jasnego ciasta· 30 g
proszku do pieczenia (całe opakowanie)· duża łyżka
kakao· szczypta
soliPrzygotowujemy foremki na ciasto- dwie keksówki o wymiarach 11 na 30 cm. Smarujemy je
masłem i obsypujemy
mąką.Ciasto- Do misy miksera wybijamy
jajka, dodajemy
cukier,
cukier waniliowy, ekstrakt
waniliowy,
serek i miksujemy. W oddzielnej misce łączymy składniki suche-
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Do masy jajecznej stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki suche i
olej. Ciasto dzielimy na 2 równe części- do jednej dodajemy łyżkę
kakao, do drugiej łyżkę
mąki - dobrze mieszamy. Dwa kontrastowe ciasta rozlewamy do dwóch wcześniej przygotowanych keksówek. Pieczemy ok 60 minut w temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.Masa jeżynowa:· 600 g
jeżyn· ok. 12 łyżek
cukru - ilość
cukru zależy od tego, jak słodkie mamy
owoce·
budyń waniliowy· 2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej· 2
żółtka· 1/2 szklanki
mleka· 200 g miękkiego
masła· 150 g
serka śmietankowegoOwoce i
cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy,
mąkę oraz
żółtka łączymy z
mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się
jeżyn. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie
masło dokładnie ucieramy z
serkiem, stopniowo dodając zimny
budyń.Ciasta kroimy w kromeczki takiej samej grubości- kromki kroimy po skosie. Następnie bierzemy kromki naprzemiennie z jasnego i ciemnego ciasta i przekładamy je kremem. Polewamy sosem
jeżynowym.Sos:· 150 g
jeżyn·· 1 łyżka
cukru waniliowego· 100 g
mlecznej czekolady· 50 g
czekolady gorzkiejJeżyny zagotowujemy z
cukrem. Kiedy puszczą sok dodajemy połamaną
czekoladę mleczną. Chwilkę gotujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy 50 g połamanej
gorzkiej czekolady- rozpuści się pod wpływem ciepłego sosu i go lekko zagęści. Sos studzimy. Polewamy nim gotowe metrowce. Dekorujemy świeżymi
jeżynami i
miętą. Metrowiec możemy również ozdobić jedynie
cukrem pudrem i
miętą- również będzie wspaniale wyglądał. Smacznego!