ßßß Cookit - przepis na Jeżynowy metrowiec TRICOLOR

Jeżynowy metrowiec TRICOLOR

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszny metrowiec w niecodziennym wydaniu-mocno owocowy, z serową nutą i harmonijnie skomponowaną słodyczą. Ciasta czekoladowe i serowe wychodzą bardzo wilgotne i delikatne, zaś masa jeżynowa jest idealnie kremowa i puszysta. Pyszny klasyk w nowoczesnej odsłonie. Zachwyci każdego łasucha. Polecam!
Składniki na ciasto:
· 8 jajek
· 250 g cukru
· 2 łyżki domowego cukru waniliowego
· 2 łyżki ekstraktu waniliowego
· 300 ml oleju
· 150g serka śmietankowego
· 400 g mąki pszennej + łyżka do jasnego ciasta
· 30 g proszku do pieczenia (całe opakowanie)
· duża łyżka kakao
· szczypta soli
Przygotowujemy foremki na ciasto- dwie keksówki o wymiarach 11 na 30 cm. Smarujemy je masłem i obsypujemy mąką.
Ciasto- Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy, serek i miksujemy. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do masy jajecznej stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki suche i olej. Ciasto dzielimy na 2 równe części- do jednej dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki - dobrze mieszamy. Dwa kontrastowe ciasta rozlewamy do dwóch wcześniej przygotowanych keksówek. Pieczemy ok 60 minut w temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
Masa jeżynowa:
· 600 g jeżyn
· ok. 12 łyżek cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
· budyń waniliowy
· 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 żółtka
· 1/2 szklanki mleka
· 200 g miękkiego masła
· 150 g serka śmietankowego
Owoce i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się jeżyn. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy z serkiem, stopniowo dodając zimny budyń.
Ciasta kroimy w kromeczki takiej samej grubości- kromki kroimy po skosie. Następnie bierzemy kromki naprzemiennie z jasnego i ciemnego ciasta i przekładamy je kremem. Polewamy sosem jeżynowym.
Sos:
· 150 g jeżyn
·
· 1 łyżka cukru waniliowego
· 100 g mlecznej czekolady
· 50 g czekolady gorzkiej
Jeżyny zagotowujemy z cukrem. Kiedy puszczą sok dodajemy połamaną czekoladę mleczną. Chwilkę gotujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy 50 g połamanej gorzkiej czekolady- rozpuści się pod wpływem ciepłego sosu i go lekko zagęści. Sos studzimy. Polewamy nim gotowe metrowce. Dekorujemy świeżymi jeżynami i miętą. Metrowiec możemy również ozdobić jedynie cukrem pudrem i miętą- również będzie wspaniale wyglądał. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/08/jezynowy-metrowiec-tricolor.html