Wykonanie
Zapraszam na pyszną drożdżówkę z
owocami lata. Możemy przygotować ją w formie zawijanej
strucli lub upiec w zwykłej blaszce. Polecam!Na ciasto:· 50 g
drożdży· ok. pół szklanki
mleka· 200 g
mąki pszennej + 2 łyżki· 300 g
mąki żytniej pełnoziarnistej· 160g miękkiego
masła· 1/4 szklanki
cukru pudru· łyżka
cukru waniliowego· 1/2 szklanki podkarpackiego
miodu spadziowego ChNP· 2
jaja· szczypta
soli·
skórka z cytryny· łyżka ekstraktu
waniliowegoZaczyn -
drożdże kruszymy zasypujemy łyżką
cukru waniliowego, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy 2 łyżki
mąki i rozrabiamy na gładki zaczyn. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem, dodajemy odrobinę
soli, zaczyn, ekstrakt
waniliowy,
miód,
jajka,
mąki,
skórkę z cytryny. Wyrabiamy, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.Na farsz:· 500 g
sera trzykrotnie mielonego· 4 łyżki podkarpackiego
miodu spadziowego ChNP· 100 g miękkiego
masła·
borówki·
wiśnia nadwiślańska ChNP -
owoce musimy uprzednio wydrylować
Masło ucieramy z
miodem, dodajemy
ser.Ciasto możemy przygotować na 2 sposoby:1. Z ciasta formujemy 2 prostokąty. Każdy smarujemy masą
serową. Układamy na niej równomiernie
borówki i
wiśnie. Zwijamy wzdłuż dłuższego
boku. Przekładamy na papier do pieczenia, którym następnie dokładnie owijamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto szczelnie wypełni papier wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut, termoobieg 180 stopni.2. Przygotowujemy 2 blaszki do pieczenia o wymiarach ok. 22x22 cm- musimy wysmarować je
masłem i obsypać
mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą dzielimy ponownie na dwa. Jedną cząstkę rozwałkowujemy i przekładamy na dno blaszki do pieczenia. Smarujemy ją połową masy serowej, wykładamy połowę
owoców. Na owocach rozkładamy pozostałą część ciasta, szczelnie dociskając boki. Z drugą połową ciasta postępujemy tak samo. Ciasto pieczemy nieco krócej niż
strucle- ok. 35-40 minut.Przygotowujemy
lukier z soku z jednej
cytryny i
cukru pudru- ile zabierze sok. Polewamy nim nieco przestudzone ciasta. Obficie dekorujemy świeżymi
owocami. Smacznego!]