Wykonanie
Aby dobrze zaczął się nam nowy tydzień, zapraszam na pyszny sernik na krucho-
drożdżowym cieście z masą
serowo-
wiśniową i przepysznym
wiśniowym karmelem. Całość dla kontrastu i podkreślenia smaku zwieńczona jest słonymi, chrupiącymi orzeszkami pistacjowymi. Dla mnie połączenie idealne! Sernik wychodzi bardzo delikatny, kremowo-budyniowy z przyjemnym lekko
pistacjowym spodem. Polecam :) .Składniki na ciasto
pistacjowe krucho-
drożdżowe:· 50 g
drożdży + 2 łyżki
cukru waniliowego· 200 g
mąki pszennej· 100 g
mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 50 g bardzo drobno posiekanych
pistacji· 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia· 200 g zimnego
masła· 4
żółtka· 150 g
cukru·Z podanych składników przygotowujemy ciasto.
Drożdże kruszymy do małej miseczki i zasypujemy
cukrem waniliowym, aby przybrały płynną postać. W dużej misce łączymy
mąki,
pistacje oraz
proszek do pieczenia. Dodajemy
cukier- mieszamy. Dodajemy zimne
masło i siekamy na kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki-
żółtka oraz płynne
drożdże- i całość wyrabiamy ręką. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26-28 cm wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto nieco popracowało.Składniki na masę
serowo-
wiśniową:· 400 g gęstego
jogurtu naturalnego· pół słoika o pojemności 720 ml wydrylowanych
wiśni z soku· 1
budyń śmietankowy· 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej· 2
jajka· 3 - 4 łyżki
cukru waniliowego domowej roboty· 3 łyżki
miodu spadziowego· 250 g
serka mascarpone· 250
sera twarogowego trzykrotnie zmielonego· szczypta
soliJogurt miksujemy z dobrze odcedzonymi z nadmiaru soku
wiśniami. Troszkę
wiśniowego jogurtu odlewamy, a pozostały razem z
cukrem waniliowym i
miodem zagotowujemy. W odłożonym
jogurcie rozprowadzamy proszek budyniowy,
mąkę ziemniaczaną oraz
żółtka. Do gotującego się płynu
jogurtowo-
wiśniowego dodajemy rozrobioną masę budyniowo-
żółtkową. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Lekko studzimy. Przestudzoną masę dodajemy porcjami do wymieszanych
serków-
mascarpone i
twarogowego.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli - delikatnie mieszamy z masą
serową. Gotową masę przekładamy na spód. Sernik pieczemy ok. 60 minut, termoobieg, 180 stopni.Na
wiśniowy karmel:· szklanka
cukru· nieco ponad pół szklanki soku z
wiśni (który pozostał po odcedzeniu
owoców)· pół łyżeczki
soli· kapka
śmietany 36%W głęboki rondelku ze stali nierdzewnej topimy na małym ogniu
cukier- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć garnkiem. Kiedy ładnie się stopi dolewamy sok- zacznie się pienić. W tej chwili lekko poruszamy garnkiem, zmniejszamy jeszcze płomień. Możemy zamieszać drewnianą łyżką. Dodajemy
sól,
śmietankę i mieszamy. Nieco przestudzonym sosem polewamy gotowy sernikDekoracja:· 200 g wydrylowanych
wiśni z soku· kilka obranych
pistacjiWiśnie faszerujemy
pistacjami. Układamy dekoracyjnie na cieście. Posypujemy posiekanymi
pistacjami. Smacznego!