ßßß Cookit - przepis na Sernik pistacjowo-wiśniowy z karmelem

Sernik pistacjowo-wiśniowy z karmelem

nazwa

Wykonanie

Aby dobrze zaczął się nam nowy tydzień, zapraszam na pyszny sernik na krucho-drożdżowym cieście z masą serowo-wiśniową i przepysznym wiśniowym karmelem. Całość dla kontrastu i podkreślenia smaku zwieńczona jest słonymi, chrupiącymi orzeszkami pistacjowymi. Dla mnie połączenie idealne! Sernik wychodzi bardzo delikatny, kremowo-budyniowy z przyjemnym lekko pistacjowym spodem. Polecam :) .
Składniki na ciasto pistacjowe krucho-drożdżowe:
· 50 g drożdży + 2 łyżki cukru waniliowego
· 200 g mąki pszennej
· 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· 50 g bardzo drobno posiekanych pistacji
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 200 g zimnego masła
· 4 żółtka
· 150 g cukru
·
Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Drożdże kruszymy do małej miseczki i zasypujemy cukrem waniliowym, aby przybrały płynną postać. W dużej misce łączymy mąki, pistacje oraz proszek do pieczenia. Dodajemy cukier- mieszamy. Dodajemy zimne masło i siekamy na kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki- żółtka oraz płynne drożdże- i całość wyrabiamy ręką. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26-28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto nieco popracowało.
Składniki na masę serowo-wiśniową:
· 400 g gęstego jogurtu naturalnego
· pół słoika o pojemności 720 ml wydrylowanych wiśni z soku
· 1 budyń śmietankowy
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 jajka
· 3 - 4 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
· 3 łyżki miodu spadziowego
· 250 g serka mascarpone
· 250 sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
· szczypta soli
Jogurt miksujemy z dobrze odcedzonymi z nadmiaru soku wiśniami. Troszkę wiśniowego jogurtu odlewamy, a pozostały razem z cukrem waniliowym i miodem zagotowujemy. W odłożonym jogurcie rozprowadzamy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Do gotującego się płynu jogurtowo-wiśniowego dodajemy rozrobioną masę budyniowo-żółtkową. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Lekko studzimy. Przestudzoną masę dodajemy porcjami do wymieszanych serków- mascarpone i twarogowego. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - delikatnie mieszamy z masą serową. Gotową masę przekładamy na spód. Sernik pieczemy ok. 60 minut, termoobieg, 180 stopni.
Na wiśniowy karmel:
· szklanka cukru
· nieco ponad pół szklanki soku z wiśni (który pozostał po odcedzeniu owoców)
· pół łyżeczki soli
· kapka śmietany 36%
W głęboki rondelku ze stali nierdzewnej topimy na małym ogniu cukier- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć garnkiem. Kiedy ładnie się stopi dolewamy sok- zacznie się pienić. W tej chwili lekko poruszamy garnkiem, zmniejszamy jeszcze płomień. Możemy zamieszać drewnianą łyżką. Dodajemy sól, śmietankę i mieszamy. Nieco przestudzonym sosem polewamy gotowy sernik
Dekoracja:
· 200 g wydrylowanych wiśni z soku
· kilka obranych pistacji
Wiśnie faszerujemy pistacjami. Układamy dekoracyjnie na cieście. Posypujemy posiekanymi pistacjami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/02/sernik-pistacjowo-wisniowy-na.html