ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarnista orkiszowa pizza z suszonymi pomidorami

Pełnoziarnista orkiszowa pizza z suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszną domową pizzę na pełnoziarnistym spodzie z nieco nietypowym sosem pomidorowym. Według mnie najlepsza jest w wersji wegetariańskiej, choć mięsożerna część mojej rodziny zdecydowanie woli z boczkiem. Polecam!
Składniki
· 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 40 g świeżych drożdży
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżeczka soli
· 4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
· 300 ml ciepłej wody
Dodatki:
· 200 g suszonych pomidorów z oleju + kilka łyżek oleju spod pomidorów
· 2 ząbki czosnku
· sól
· pieprz
· 2 czerwone cebule
· szczypta cukru
· 500 g mozzarlli
· 270 g sera feta
· gotowany boczek wędzony - pokrojony w cieniutkie plasterki
· pomidorki koktajlowe
· łyżeczka suszonego oregano
· łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowujemy ciasto- do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, całość zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Do miski wysypujemy mąkę, sól, dodajemy olej oraz zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę minut.
Cebulę siekamy w piórka, przesmażamy ją na odrobinie oleju spod pomidorów z odrobiną cukru i soli. Blachę piekarnikową smarujemy odrobiną oleju spod pomidorów. Wyścielamy ją ciastem na pizzę. Pomidory suszone blendujemy z 2 ząbkami czosnku i odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Takim sosem smarujemy ciasto na pizzę. Układamy na nim pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę. Na ser wykładamy piórka cebuli. Na połowę pizzy wykładamy boczek, na drugą połowę pokrojoną w zgrabną kostkę fetę. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połowę, połówki układamy na pizzy. Całość doprawiamy bazylią i oregano. Pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 190-200 stopni, termoobieg. Smacznego!
A oto zdjęcia pizzy w wykonaniu czytelniczki bloga- Malwiny :)
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/02/penoziarnista-orkiszowa-pizza-z.html