Wykonanie
Zapraszam na pyszną domową pizzę na pełnoziarnistym spodzie z nieco nietypowym
sosem pomidorowym. Według mnie najlepsza jest w wersji wegetariańskiej, choć mięsożerna część mojej rodziny zdecydowanie woli z
boczkiem. Polecam!Składniki· 500 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 40 g świeżych
drożdży· 1 łyżeczka
cukru· 1 łyżeczka
soli· 4 łyżki
oleju spod suszonych pomidorów· 300 ml ciepłej
wodyDodatki:· 200 g
suszonych pomidorów z
oleju + kilka łyżek
oleju spod pomidorów· 2 ząbki
czosnku·
sól·
pieprz· 2
czerwone cebule· szczypta
cukru· 500 g
mozzarlli· 270 g
sera feta· gotowany
boczek wędzony - pokrojony w cieniutkie plasterki·
pomidorki koktajlowe· łyżeczka
suszonego oregano· łyżeczka suszonej
bazyliiPrzygotowujemy ciasto- do rozkruszonych
drożdży dodajemy łyżeczkę
cukru, całość zalewamy ciepłą
wodą i dokładnie mieszamy. Do miski wysypujemy
mąkę,
sól, dodajemy
olej oraz zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę minut.
Cebulę siekamy w piórka, przesmażamy ją na odrobinie
oleju spod pomidorów z odrobiną
cukru i
soli. Blachę piekarnikową smarujemy odrobiną
oleju spod pomidorów. Wyścielamy ją
ciastem na pizzę.
Pomidory suszone blendujemy z 2 ząbkami
czosnku i odrobiną
oleju. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Takim sosem smarujemy ciasto na pizzę. Układamy na nim pokrojoną w cienkie plasterki
mozzarellę. Na
ser wykładamy piórka
cebuli. Na połowę pizzy wykładamy
boczek, na drugą połowę pokrojoną w zgrabną kostkę
fetę.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połowę, połówki układamy na pizzy. Całość doprawiamy
bazylią i
oregano. Pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 190-200 stopni, termoobieg. Smacznego!A oto zdjęcia pizzy w wykonaniu czytelniczki bloga-
Malwiny :)
