Pyszne, orzechowe ciasto przełożone niezbyt słodkim , aksamitnym kremem chałwowym przełamanym apetycznym połączeniem gorzkiej czekolady i (mojego ulubionego) jagodowegodżemu. Polecam!Składniki na ciasto:· 350 g miękkiego masła· skórka otarta z 1 cytryny· 350 g cukru pudru· 350 g mąki pszennej· 2 łyżeczki proszku do pieczenia· 50 g zmielonych orzechów włoskich· 6 jajNa masę:· ok. 1 kg bardzo gęstego serka twarogowego· 500 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym· łyżka ekstraktu waniliowegoDodatkowo:· kilka (ok.3) łyżek dżemujagodowego· 50 g roztopionej gorzkiej czekoladyPrzygotowujemy ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i jajka.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy w tortownicy (średnica 26 cm) dwa placki - temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 25-30 minut.Ciasto studzimy.Przygotowujemy masę chałwową. Miksujemy chałwę, stopniowo dodają serek. Na koniec masę doprawiamy ekstraktem waniliowym.Wystudzony placek smarujemy dżememjagodowym połączonym z rozpuszczoną czekoladą. Wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Zdobimy rozetkami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!