Na 100-tny wpis musi być coś wyjątkowego :) . Zapraszam na weekendowe ciacho migdałowe przełożone dżememjagodowym i masą mascarponowo-chałwową.Tym pysznym ciachem zapraszam serdecznie na jutrzejszy odcinek "Ewa gotuje" z moim udziałem. Będzie smacznie i zdrowo! (Polsat, godz. 9 . 55)SkładnikiNa ciasto:· 350 g miękkiego masła· skórka otarta z 1 cytryny· 350 g cukru pudru· 350 g mąki· 2 łyżeczki proszku do pieczenia· 50 g zmielonych migdałów· 6 jajNa masę:· 1 kg serka mascarpone· 400 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym· sok z dużej cytrynyDodatkowo:· kilka łyżek dżemujagodowegoPrzygotowujemy ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i jajka.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy w tortownicy (średnica 26 cm) dwa placki - temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 25-30 minut.Ciasto studzimy.Przygotowujemy masę chałwową. Miksujemy chałwę, stopniowo dodają serekmascarpone. Na koniec masę doprawiamy sokiem z cytryny.Wystudzony placek smarujemy dżememjagodowym. Wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Zdobimy rozetkami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!