ßßß Cookit - przepis na Tort migdałowo- chałwowy na bazie mascarpone

Tort migdałowo- chałwowy na bazie mascarpone

nazwa

Wykonanie

Na 100-tny wpis musi być coś wyjątkowego :) . Zapraszam na weekendowe ciacho migdałowe przełożone dżemem jagodowym i masą mascarponowo-chałwową.
Tym pysznym ciachem zapraszam serdecznie na jutrzejszy odcinek "Ewa gotuje" z moim udziałem. Będzie smacznie i zdrowo! (Polsat, godz. 9 . 55)
Składniki
Na ciasto:
· 350 g miękkiego masła
· skórka otarta z 1 cytryny
· 350 g cukru pudru
· 350 g mąki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 50 g zmielonych migdałów
· 6 jaj
Na masę:
· 1 kg serka mascarpone
· 400 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym
· sok z dużej cytryny
Dodatkowo:
· kilka łyżek dżemu jagodowego
Przygotowujemy ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i jajka.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy w tortownicy (średnica 26 cm) dwa placki - temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 25-30 minut.
Ciasto studzimy.
Przygotowujemy masę chałwową. Miksujemy chałwę, stopniowo dodają serek mascarpone. Na koniec masę doprawiamy sokiem z cytryny.
Wystudzony placek smarujemy dżemem jagodowym. Wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Zdobimy rozetkami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/10/tort-migdaowo-chawowy-na-bazie.html