Wykonanie
Dziś przepis na wytrawną tartę z wykorzystaniem
migdałowego pesto na bazie
roszponki. Goryczkowaty smak
cykorii zostaje przełamany
słodyczą gruszek. Całość zapieczona jest pod
serowym beszamelem z wykorzystaniem dwóch gatunków
sera. Naprawdę fajna propozycja obiadowa. Spróbujecie :) .


Składniki:Na ciasto:· 1,5 szklanki
mąki pszennej· 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia· 0,5 łyżeczki
soli· 2
żółtka· 100 g zimnego
masła marki LURPAK· 2 duże łyżki
migdałowego pesto na bazie
roszponkiMąkę łączymy z
solą i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy
masło i pesto i dobrze siekamy. Dodajemy
żółtka, całość dobrze wyrabiam. Schładzamy pół godziny w lodówce. Ciasto przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Foremkę należy wysmarować
masłem i obsypać
mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 15 minut w temp. 180 stopni.

Nadzienie:· 4
cykorie· 2 średnie
gruszki· 100 g
masła lurpak· 2 łyżki
mąki pszennej· 2 szklanki
mleka·
sól·
pieprz·
gałka muszkatołowa· 1
jajko· 1 garść
startego sera królewskiego· 1 garść
startego sera mimolette
Cykorie dobrze myjemy, moczymy przez godzinę w wodzie posłodzonej 1 dużą łyżką
cukru. Przygotowujemy sos-
masło topimy, dodajemy
mąkę i chwilkę przesmażamy na niewielkim ogniu. Całość zalewamy
mlekiem- dodajemy je stopniowo, sos mieszamy miotełką, aby podczas dolewania płynu nie powstały nam grudki. Cały czas mieszając dodajemy
jajko. Sos mieszamy cierpliwie do momentu, aż zacznie gęstnieć. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Dodajemy
sery. Na przestudzony spód układamy plastry
gruszki (
owoce obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki). Na
gruszce układamy
cykorię (odcinamy końcówki od strony głąbów, każdą
cykorię przecinamy na pół i za pomocą- małego nożyka wycinamy głąby- to właśnie w nich gromadzi się najwięcej goryczki). Całość zalewamy sosem
serowym. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy
ziołami. Smacznego!

