ßßß Cookit - przepis na Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami

Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na wytrawną tartę z wykorzystaniem migdałowego pesto na bazie roszponki. Goryczkowaty smak cykorii zostaje przełamany słodyczą gruszek. Całość zapieczona jest pod serowym beszamelem z wykorzystaniem dwóch gatunków sera. Naprawdę fajna propozycja obiadowa. Spróbujecie :) .
Składniki:
Na ciasto:
· 1,5 szklanki mąki pszennej
· 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 0,5 łyżeczki soli
· 2 żółtka
· 100 g zimnego masła marki LURPAK
· 2 duże łyżki migdałowego pesto na bazie roszponki
Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i pesto i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, całość dobrze wyrabiam. Schładzamy pół godziny w lodówce. Ciasto przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Foremkę należy wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 15 minut w temp. 180 stopni.
Nadzienie:
· 4 cykorie
· 2 średnie gruszki
· 100 g masła lurpak
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 szklanki mleka
· sól
· pieprz
· gałka muszkatołowa
· 1 jajko
· 1 garść startego sera królewskiego
· 1 garść startego sera mimolette
Cykorie dobrze myjemy, moczymy przez godzinę w wodzie posłodzonej 1 dużą łyżką cukru. Przygotowujemy sos- masło topimy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy na niewielkim ogniu. Całość zalewamy mlekiem- dodajemy je stopniowo, sos mieszamy miotełką, aby podczas dolewania płynu nie powstały nam grudki. Cały czas mieszając dodajemy jajko. Sos mieszamy cierpliwie do momentu, aż zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy sery. Na przestudzony spód układamy plastry gruszki (owoce obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki). Na gruszce układamy cykorię (odcinamy końcówki od strony głąbów, każdą cykorię przecinamy na pół i za pomocą- małego nożyka wycinamy głąby- to właśnie w nich gromadzi się najwięcej goryczki). Całość zalewamy sosem serowym. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy ziołami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/09/tarta-na-bazie-migdaowego-pesto-z.html