Wykonanie
Druga
tarta jaką chciałabym się z
Wami podzielić. Zdrowa bo na pełnoziarnistym spodzie z dodatkiem
płatków owsianych, syta i przepyszna. Absolutnie do powtórzenia i to nie raz. Przepis z miesięcznika " KevytKokki 6/2011 "

Składniki na spód :200 ml
mąki pszennej pełnoziarnistej100 ml
płatków owsianych1/2 łyżeczka
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia ( zapomniałam dodać )75 ml
masła z lodówki100 ml
mleka 1,5 %
Mąkę,
płatki,
sól i proszek mieszamy. Dodajemy
masło, siekamy aż całość będzie wyglądała jak kruszonka. Na koniec dodajemy
mleko i szybko ale dokładnie wyrabiamy jednolite kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 15 minut do lodówki.Po tym czasie
ciastem wykładamy formę o średnicy 22 cm tak aby uformować również boki o 2,5-3 cm wysokości. Ciasto nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Na ciasto nakładamy papier do pieczenia lub folię aluminiową, obciążamy
grochem lub
fasolą. Pieczemy w temp. 175°C przez 10 minut.Nadzienie :około 300 g
zielonych szparagów4
jaja125 ml
mleka 1,5 %100 g ulubionego
sera startego na małych oczkach1/2 łyżeczki mielonego
pieprzusól2 łyżki posiekanego
szczypiorku ( dodałam niewielki pęczek )
Jaja,
mleko,
sól,
pieprz,
szczypiorek i połowę
sera dobrze mieszamy. Ze
szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki. Układamy na podpieczonym spodzie. Na wierzch wylewamy mieszaninę jajeczną i posypujemy resztą
sera. Można dodatkowo lekko wzruszyć żeby
szparagi wypłynęły na wierzch. Całość zapiekamy w piekarniku dalej w 175°C przez 30 minut.Smacznego :)