ßßß Cookit - przepis na Szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi z jajkiem sadzonym

nazwa

Wykonanie

W sobotni poranek zaserwowałam mojej rodzinie szparagi z jajkiem sadzonym. Powiem szczerze, że pozostała część mojej rodziny, w całości męska, nie była zachwycona. Mąż dziwnie trącał szparagi widelcem, starszy syn stwierdził, że nie będzie jadł patyków, za to maluch z entuzjazmem rozgniatał w malutkich rączkach zielone kawałki. Ostatecznie niby coś tam poskubali, trochę zjedli, trochę nie J Teraz już wiem, że nawet wyśmienite danie, podane nie tak jak trzeba furory nie zrobi. Dla nich warzywa muszę tajemnie ukrywać pomiędzy innymi produktami, wówczas zjadają z zapałem J Jeśli jednak wasza rodzina nie ma nic przeciwko formie „zielonych patyków” szczerze zachęcam do wypróbowania tego dania. Jest szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne J
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 13 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
9 zielonych szparagów (pęczek)
3 jajka
Odrobina masła
szczypiorek
Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. W międzyczasie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła jajko sadzone. Na talerz wykładamy 3 szparagi, oprószamy je solą, pieprzem i kładziemy malutki kawałek masła. Na to zsuwamy jajko sadzone. Ponownie oprószamy delikatnie przyprawami i szczypiorkiem. Tak samo robimy z pozostałymi składnikami. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/05/szparagi-z-jajkiem-sadzonym.html