Wykonanie
W sobotni poranek zaserwowałam mojej rodzinie
szparagi z
jajkiem sadzonym.
Powiem szczerze, że pozostała część mojej rodziny, w całości męska, nie była zachwycona. Mąż dziwnie trącał
szparagi widelcem, starszy syn stwierdził, że nie będzie jadł patyków, za to maluch z entuzjazmem rozgniatał w malutkich rączkach zielone kawałki. Ostatecznie niby coś tam poskubali, trochę zjedli, trochę nie J Teraz już wiem, że nawet wyśmienite danie, podane nie tak jak trzeba furory nie
zrobi. Dla nich warzywa muszę tajemnie ukrywać pomiędzy innymi produktami, wówczas zjadają z zapałem J Jeśli jednak wasza rodzina nie ma nic przeciwko formie „zielonych patyków” szczerze zachęcam do wypróbowania tego dania. Jest szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne J
Potrawa wolna od glutenu.Czas przygotowania: 13 minutIlość porcji: 3Składniki:9
zielonych szparagów (pęczek)3
jajkaOdrobina
masłaszczypiorekŚwieżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sólSzparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem
cukru. W międzyczasie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną
masła jajko sadzone. Na talerz wykładamy 3
szparagi, oprószamy je
solą,
pieprzem i kładziemy malutki kawałek
masła. Na to zsuwamy
jajko sadzone. Ponownie oprószamy delikatnie
przyprawami i
szczypiorkiem. Tak samo robimy z pozostałymi składnikami. Smacznego :)