ßßß Cookit - przepis na Wytrawne muffinki z gruszkami i gorgonzolą

Wytrawne muffinki z gruszkami i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam gruszki i gorgonzolę, ale takie połączenie w swojej kuchni wykorzystałam po raz pierwszy. Muffiny wyszły przepyszne, aromatyczne, maślane z chrupiącymi owocami w środku. Niesamowite połączenie, które bardzo przypadło mi do gustu. Polecam przygotować w domu, smak jest niebanalny! :)
porcja na 12 muffinek
Składniki:
2 gruszki (odmiana klapsa lub konferencja)
150 g mąki pszennej
100 g obranych, zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g gorgonzoli
100 g masła
2 jajka
250 g jogurtu
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Gruszki myjemy (nie obieramy), kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. Dodajemy mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Gorgonzolę rozgniatamy widelcem, mieszamy z masłem, jajkami, jogurtem i solą. Łączymy z mąką i gruszkami, ale nie mieszamy za długo - ciasto powinno pozostać grudkowate. Napełniamy nim dołki formy do muffinek do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Muffiny są przepyszne i choć nietypowe bo na słono z owocami, to zapewniam, że ich smak zaskoczy niejednego. Polecam spróbować i nie obawiać się intensywnego smaku gorgonzoli, która po upieczeniu znacznie łagodnieje i doskonale łączy się z gruszką.
Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_81_wytrawne-muffinki-z-gruszkami-i-gorgonzola.html