Wykonanie
Uwielbiam
gruszki i gorgonzolę, ale takie połączenie w swojej kuchni wykorzystałam po raz pierwszy. Muffiny wyszły przepyszne, aromatyczne, maślane z chrupiącymi
owocami w środku. Niesamowite połączenie, które bardzo przypadło mi do gustu. Polecam przygotować w domu, smak jest niebanalny! :)porcja na 12 muffinekSkładniki:2
gruszki (odmiana klapsa lub konferencja)150 g
mąki pszennej100 g obranych, zmielonych
migdałów2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g gorgonzoli100 g
masła2
jajka250 g
jogurtu2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:
Gruszki myjemy (nie obieramy), kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę o
boku 1/2 cm. Dodajemy
mąkę,
migdały i
proszek do pieczenia. Mieszamy.Gorgonzolę rozgniatamy widelcem, mieszamy z
masłem,
jajkami,
jogurtem i
solą. Łączymy z
mąką i
gruszkami, ale nie mieszamy za długo - ciasto powinno pozostać grudkowate. Napełniamy nim dołki formy do muffinek do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Muffiny są przepyszne i choć nietypowe bo na słono z
owocami, to zapewniam, że ich smak zaskoczy niejednego. Polecam spróbować i nie obawiać się intensywnego smaku gorgonzoli, która po upieczeniu znacznie łagodnieje i doskonale łączy się z
gruszką.Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia.