ßßß Cookit - przepis na Dyniowy chlebek/ muffiny z szynką i mimolette

Dyniowy chlebek/ muffiny z szynką i mimolette

nazwa

Wykonanie

Szaleństwo dyniowe w pełni. Dziś dynia w wersji wytrawnej. Szybki obiad gotowy :)
Składniki:
· 450 g ugotowanej dyni
· 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· szczypta cukru
· ok. 1/2 łyżeczki soli
· 3 jajka
· 1/2 szklanki oleju
· pieprz
· gałka muszkatołowa ok. 1/2 łyżeczki
· świeży imbir
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody
· ser żółty mimolette - garść startego i ok. 16 kostek
· 100 g ulubionej szynki
· ząbek czosnku
· garść podprażonych pestek dyni
Ugotowaną dynię (dynię gotujemy w osolonej wodzie do miękkości) ubijamy tłuczkiem od ziemniaków na gładkie puree. Dosypujemy mąkę wymieszaną ze spulchniaczami. Dodajemy przyprawy- sól, cukier, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, gałkę muszkatołową, pieprz. Na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną szynkę z posiekanym ząbkiem czosnku. Tak przygotowaną wędlinę dodajemy do sypkich składników. Dodajemy pozostałe produkty (oprócz sera w kostkach) i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto możemy upiec albo w foremkach do muffinek albo jako chlebek w keksówce. Jeśli są silikonowe, to nie musimy ich przygotowywać, jeśli są tradycyjne- muffinki wykładamy papilotkami,keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na dno wykładamy część ciasta. Na środek układamy kostkę sera (bardzo ładnie prezentuje się mimolette - ma intensywnie pomarańczową barwę) i zalewamy ją pozostałym ciastem. Małe muffinki pieczemy ok. 20 minut, keksówkę ok. 40-45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/09/dyniowy-chlebek-muffiny-z-szynka-i.html