Wykonanie
Szaleństwo
dyniowe w pełni. Dziś
dynia w wersji wytrawnej. Szybki obiad gotowy :)

Składniki:· 450 g ugotowanej dyni· 2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· szczypta
cukru· ok. 1/2 łyżeczki
soli· 3
jajka· 1/2 szklanki
oleju·
pieprz·
gałka muszkatołowa ok. 1/2 łyżeczki· świeży
imbir· 2 łyżeczki
proszku do pieczenia· 1 łyżeczka
sody·
ser żółty mimolette - garść startego i ok. 16 kostek· 100 g ulubionej
szynki· ząbek
czosnku· garść podprażonych pestek dyni

Ugotowaną
dynię (
dynię gotujemy w osolonej wodzie do miękkości) ubijamy tłuczkiem od
ziemniaków na gładkie puree. Dosypujemy
mąkę wymieszaną ze spulchniaczami. Dodajemy
przyprawy-
sól,
cukier, starty na tarce o drobnych oczkach
imbir,
gałkę muszkatołową,
pieprz. Na odrobinie
oleju podsmażamy drobno pokrojoną
szynkę z posiekanym ząbkiem
czosnku. Tak przygotowaną
wędlinę dodajemy do sypkich składników. Dodajemy pozostałe produkty (oprócz
sera w kostkach) i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto możemy upiec albo w foremkach do muffinek albo jako chlebek w keksówce. Jeśli są silikonowe, to nie musimy ich przygotowywać, jeśli są tradycyjne- muffinki wykładamy papilotkami,keksówkę smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Na dno wykładamy część ciasta. Na środek układamy kostkę
sera (bardzo ładnie prezentuje się mimolette - ma intensywnie
pomarańczową barwę) i zalewamy ją pozostałym
ciastem. Małe muffinki pieczemy ok. 20 minut, keksówkę ok. 40-45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.Smacznego!