Wykonanie
Kawałek aromatycznej tarty rabarbarowej na cieście francuskim z kruszonką z
otrąb owsianych zaserwowanej z waniliowymi
lodami własnej roboty jako pyszne śniadanie wydaje się ekstrawagancją.... ale
czemu nie? Wystarczy jedynie pokrzątać się nieco w kuchni dzień wcześniej. A jeśli nie na śniadanie, to zapewne będzie to doskonały deser do popołudniowej letniej
kawy.Kwaskowata cierpkość
rabarbaru zostaje przełamana delikatnością kremowego
serka, chrupkości dodaje zaś kruszonka z.... a jakże...
mąki orkiszowej oraz
otrąb owsianych.Składniki:· jedno
ciasto francuskie· na farsz:Ø 800 g
rabarbaruØ 2 łyżki
brązowego cukruØ 3 łyżki
cukru waniliowegoØ 1 łyżka
masła· na masę
serową:Ø 2 opakowania
serka philadelphia light - razem 250 gØ 1,5 łyżki
cukru waniliowego· na kruszonkęØ 130 g
masłaØ 180 g
mąki pełnoziarnistejØ 100 g
brązowego cukruØ 3-4 czubate łyżki
otrąb owsianychPrzygotowanie:Formę do tarty za pomocą pędzelka smarujemy albo roztopionym
masłem, albo
olejem. Obsypujemy
mąką.Umyty i osuszony
rabarbar kroimy pod skosem w słupki. Na rozgrzanej patelni topimy łyżkę
masła i 2 łyżki
brązowego cukru, wrzucamy
rabarbar. Smażymy ok. 7- 10 minut, dodajemy
cukier waniliowy. Przekładamy na sito, aby usunąć nadmiar soku. Odstawiamy, żeby nieco przestygł.Z wyżej wymienionych składników robimy kruszonkę. Powinna
mieć konsystencję mokrego piasku.Do przygotowanej formy przekładamy
ciasto francuskie. Widelcem dziurkujemy je i w zależności od naszych umiejętności i piekarskiego wyczucia postępujemy w jeden z dwóch następujących sposobów:- albo smarujemy teraz ciasto warstwą
serka philadelphia utartego z
cukrem waniliowym. Wykładamy na to
rabarbar i kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - przez pierwsze 25 minut funkcja termoobieg, następnie przez około 20 minut pieczemy jedynie z włączoną grzałką dolną, aby spód ciasta dobrze się upiekł. ;- albo przed wyłożeniem na ciasto
serka philadelphia podpiekamy ciasto w piekarniku (należy albo zastosować tzw. ślepe pieczenie- wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć je chociażby
fasolą, albo czuwać z widelcem lub wykałaczką i jak tylko ciasto podczas pieczenia zacznie "wstawać" przebić powstające wzniesienia, piec przez ok. 15 - 20 minut) , przestudzić i dopiero wówczas wyłożyć
serek,
rabarbar i kruszonkę i ponownie zapiec z włączoną grzałką górną.Wybór sposobu pieczenia zależy od piekarnika i wyczucia pieczącego.Innym pomysłem na wykorzystanie tej pysznej kruszonki i
rabarbaru jest zapieczenie ich w kokilkach. Do wysmarowanych
masłem kokilek wykładamy
rabarbar, a na niego dużą warstwę kruszonki. Zapiekamy w piekarniku i podajemy w kokilkach z gałką
lodów waniliowych domowej roboty.
Rabarbar można również zastąpić innymi
owocami-
borówkami,
jabłkami,
czereśniami czy
malinami.
A że obiecałam ciacho z
lodami, poniżej przepis podstawowy na te słodkości.Składniki:- 6
żółtek- 500 ml pełnotłustego
mleka- 120 g
cukru waniliowego (
cukier domowej roboty- 500 g
cukru zmiksować z ziarenkami z całej
laski wanilii) lub zwykły
cukier + ziarenka z
laski wanilii- 200 g ubitej
śmietany 30%/36%Przygotowujemy kąpiel
wodną.
Żółtka miksujemy na puszystą masę z
cukrem waniliowym.
Mleko zagotowujemy. Nad gorącą kąpielą
wodną miksujemy masę
żółtkową powoli dolewając zagotowane
mleko. Miksujemy nad parą aż masa zgęstnieje. Studzimy i wkładamy na godzinkę do lodówki. Następnie dobrze schłodzoną masę łączymy z ubitą
śmietaną. Całość przelewamy do maszyny do robienia
lodów, którą nastawiamy na całą godzinę. Po tym czasie można już zajadać kremowe
lody. Można je też jeszcze bardziej zmrozić przekładając do zamrażalki. Jeśli nie mamy maszyny do
lodów, masę możemy chłodzić od razu w zamrażalniku, ale co godzinę należy ją dobrze zmiksować robotem. I tak przez 3 godziny, aby nie powstały w
masie kryształki
lodu.
Lody należy wyjąć z zamrażalnika przynajmniej pół godziny przed podaniem.Smacznego!