ßßß
Żołędziowe placuszki na serku z bakłażanem i cynamonem podane z granatem, orzechami macadamia, serkiem waniliowym i kremem miodowym z cynamonem

/przepis autorski//1 porcja/1 mały bakłażan (ok. 150 g)płaska łyżka cukru trzcinowegoszczypta cynamonu65 g serka waniliowego (lub innego)30 g mąki z żołędzi35 g mąki pszennej graham (lub innej)szczypta soli1 duże jajko1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaBakłażana umyć i obrać ze skórki, pokroić na plasterki / w kosteczkę. Umieścić w garnuszku, podlać osolonym wrzątkiem, dodać łyżkę cukru i cynamon.Dusić około 5 minut od czasu do czasu mieszając.W miseczce serek wymieszać serek z obiema mąkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia, jajkiem i odrobiną soli.Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe.Do ciasta dodać bakłażana, wymieszać.Łyżką nakładać placuszki na dobrze rozgrzaną patelnię.Smażyć około 4 minut z każdej strony.Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!