Wykonanie
sponge pumpkin
cakeJesień, zima. Żaden inny czas nie jest tak intensywnie sentymentalny. Dziwnie przyjemnie.Wymyślone
dyniowe przepisy kumulują się z tymi podpatrzonymi na innych stronach w liście "do zrobienia". Sukcesywnie odznaczam jeden po drugim, z kolejnego jestem coraz bardziej zadowolona. Dziś inspirowałam się przepisem
Marii . Dostosowałam do siebie, a z efektu jestem więcej niż zadowolona. Bardzo puszyste, delikatne ciasto usatysfakcjonuje każdego miłośnika porannych (i nie tylko!) wypieków, tego jestem pewna./1 porcja/- 25g
mąki żytniej- 25g
mąki pszennej tortowej- 100g puree z dyni*
- 2
jajka- 1 łyżka
cukru trzcinowego- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- szczypta
soli- 1/3 łyżeczki ekstraktu z
waniliiŻółtka oddzielamy od
białek. Miksujemy
żółtka do momentu, w którym na wierzchu pojawi się piana.
Mąki mieszamy z
sodą i
cukrem, a następnie miksujemy wraz z
żółtkami i puree na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno
białka ze szczyptą
soli i delikatnie dodajemy je do dyniowej masy. Przelewamy ciasto do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C przez 35 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie kroimy lub też zjadamy prosto z formy.*polecam hokkaido