ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWE MUFFINY Z ZIELONEJ SOCZEWICY

CZEKOLADOWE MUFFINY Z ZIELONEJ SOCZEWICY

nazwa

Wykonanie

To były niezaprzeczalnie najlepsze muffiny, jakie kiedykolwiek jadłam! Wilgotne, słodkie i mocno czekoladowe. Do tego truskawki i roztapiająca się bita śmietana... istne niebo! Kto by pomyślał, że zostały zrobione z soczewicy, zresztą dzięki której wyszły bardzo zdrowe i sycące?
Muffinki nie zostały wykonane w tradycyjny sposób. Do ich upieczenia użyłam urządzenia do wypieku muffinek, którego recenzja już niebawem na blogu :) Na razie powiem tylko jedno - jestem z niego bardzo zadowolona!
Czekoladowo - bananowe muffiny z zielonej soczewicy podane z mascarpone, truskawkową bitą śmietaną i truskawkami
Chocolate - banana muffins with green lentils served with mascarpone, strawberry whipped cream and strawberries
[przepis autorski]
100 g ugotowanej zielonej soczewicy
1 jajko
pół banana
łyżeczka cukru dark muscovado
ekstrakt waniliowy
10 g ekologicznego kakao
15 g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka oleju kokosowego firmy Laboratorium Biooil
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę. Piec 15 minut w urządzeniu do pieczenia muffinków lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/02/465-muffiny-z-soczewicy-ala-brownie.html