To były niezaprzeczalnie najlepsze muffiny, jakie kiedykolwiek jadłam! Wilgotne, słodkie i mocno czekoladowe. Do tego truskawki i roztapiająca się bita śmietana... istne niebo! Kto by pomyślał, że zostały zrobione z soczewicy, zresztą dzięki której wyszły bardzo zdrowe i sycące?Muffinki nie zostały wykonane w tradycyjny sposób. Do ich upieczenia użyłam urządzenia do wypieku muffinek, którego recenzja już niebawem na blogu :) Na razie powiem tylko jedno - jestem z niego bardzo zadowolona!Czekoladowo - bananowe muffiny z zielonej soczewicy podane z mascarpone, truskawkowąbitą śmietaną i truskawkamiChocolate - banana muffins with green lentils served with mascarpone, strawberry whipped cream and strawberries[przepis autorski]100 g ugotowanej zielonej soczewicy1 jajkopół bananałyżeczka cukru dark muscovadoekstrakt waniliowy10 g ekologicznego kakao15 g mąki pszennej pełnoziarnistejłyżeczka olejukokosowego firmy Laboratorium Biooil1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę. Piec 15 minut w urządzeniu do pieczenia muffinków lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Smacznego!