Wykonanie

Przepis na to przepyszne ciasto dostałam od znajomej. Jest wilgotne, pysznie
kakaowe... najbardziej smakowało mojemu mężowi :)
Składniki:

7
jajek,
1,5 szklanka
cukru (w oryginalnym są
dwie szklanki, ale to dla mnie za dużo),
3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej,
1 i 1/2 szklanka
oleju,
1 i 1/2 szklanka "7up" (lub oranżady),
3 łyżeczki
proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
3 łyżki
kakao,
3 łyżki
mąki pszennej.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i miksujemy. Następnie powoli dodajemy
żółtka, jedno po drugim. Następnie dodajemy
mąkę,
olej i na koniec oranżadę z
proszkiem do pieczenia. Dzielimy ciasto na dwie części - do jednej dodajemy
mąkę, a do drugiej
kakao. Ciasto na przemian wylewamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 170 ° C przez ok. 80 minut. Do tzw. suchego patyczka :) - w oryginalnym przepisie jest 1 h.
