ßßß Cookit - przepis na Pyszne ciasta domowe. Szarlotka śmietankowa. Jabłecznik śmietankowy

Pyszne ciasta domowe. Szarlotka śmietankowa. Jabłecznik śmietankowy

nazwa

Wykonanie

Koniecznie musicie spróbować tej szarlotki! Koniec lata i nadchodząca jesień to właśnie czas na pieczenie szarlotek. Ta dzisiejsza jest bardzo delikatna, z dużą ilością jabłek zatopionych i zapieczonych w śmietankowej piance. Po prostu coś pysznego! Trochę przypomina jabłecznik z budyniem, ale jest zdecydowanie delikatniejsza i lżejsza.
Niestety nie powiem Wam jakich konkretnie jabłek użyłam do jej przygotowania. Jeśli ktoś zna się na odmianach tych owoców to może nazwie je po zobaczeniu zdjęcia. Ja je dostałam a nie umiem rozpoznać. Jabłka były twarde, dość słodko kwaskowe a miąższ miały zwarty i taki, który nie rozpada się szybko podczas obróbki cieplnej i takie właśnie jabłuszka będą do tego ciasta najlepsze.
Jeśli wolicie tradycyjne ciasta spróbujcie koniecznie najlepszej szarlotki domowej !
Pyszna szarlotka śmietankowa
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas leżakowania ciasta + czas pieczenia
składniki:
MASA JABŁKOWA - 1500-2000 g kwaśnych jabłek
sok z 1 małej cytryny
50 g cukru zwykłego
CIASTO - 150 g mąki pszennej krupczatki
200 g mąki pszennej luksusowej
2 szczypty soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka ze średnich jajek
POLEWA - 2 całe średnie jajka
1 białko
80 g cukru pudru
1 op. budyniu śmietankowego w proszku bez cukru, takie na 500 ml mleka
300 ml śmietanki kremówki 30%
szczypta soli
1 białko do posmarowania ciasta przed nałożeniem owoców
Jak zrobić szarlotkę śmietankową?
CIASTO - obie mąki przesiałam razem z cukrem. Dodałam sól, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Można siekać do uzyskania właściwej konsystencji, ale ja wolę rozetrzeć. Dodałam żółtka i zaczęłam zagniatać ciasto. Ponieważ nie bardzo chciało się połączyć dolałam nieco zimnej wody. Trzeba to robić na wyczucie bo ciasto nie może być mokre, ma się tylko zlepić. Uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na przynajmniej pół godziny.
MASA JABŁKOWA - jabłka obrałam ze skórki i usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na grube plastry a konkretnie na 16stki bo owoce były nieduże. Skropiłam je sokiem z cytryny i posypałam cukrem. Wymieszałam i odstawiłam. Użyłam dość słodko kwaskowych jabłek, niestety nie wiem jaka to była odmiana, ale powinny to być owoce których miąższ jest zwarty nie nie rozpada się szybko podczas obróbki cieplnej.
Schłodzonym ciastem wylepiłam dno formy o wymiarach 32x21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłułam gęsto widelcem. Piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Powinno się tylko zapiec i odrobinę zezłocić na brzegach.
Zapieczone, gorące ciasto posmarowałam dokładnie roztrzepanym białkiem co zapobiegnie jego rozmięknięciu później. Wyłożyłam osączone jabłka rozkładając je w miarę równą warstwą. Sok jaki pozostał w misce można wykorzystać do przygotowania napoju. Formę wstawiłam z powrotem do piekarnika, ale temperaturę zmniejszyłam do 160 st. C i piekłam ok. 30 minut.
POLEWA - 2 jajka i jedno pozostałe białko ubiłam z dodatkiem cukru pudru na puszystą kremową masę. Dodałam zimną słodką śmietankę i proszek budyniowy oraz szczyptę soli. Zmiksowałam ponownie.
Po 30stu minutach zapiekania ciasta z jabłkami wyjęłam je z piekarnika i zalałam śmietanowo-jajeczną masą. Jest dość rzadka, ale taka właśnie ma być - nie martwcie się. Blachę wstawiłam ponownie do piekarnika i piekłam dalej ok. 60 minut aż masa śmietankowa ścięła się i zrumieniła na wierzchu.
Po upieczeniu ostudziłam dobrze zanim pokroiłam bo ciasto jest delikatne.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/09/pyszne-ciasta-domowe-szarlotka-smietankowa-jablecznik-smietankowy.html