Wykonanie
Nie mam ostatnio weny i ochoty na jakieś poważniejsze wypieki, ale coś do
herbaty być musi więc jest prosty placek z
owocami. Robi się łatwo i szybko, nie licząc czasu pieczenia. Znika
potem też jakoś szybko, jeszcze ciepły, bo takie lekkie ciasta z
owocami lubią u nas wszyscy :)

składniki:5
jajek300 g
cukru zwykłego500 g
mąki pszennej luksusowej1/4 łyżeczki
soli260 g
śmietany 18 %, takiej gęstej do zup100 g
śmietanki kremówki 30 %, rzadkiej słodkiejsok z połowy
cytryny2 czubate łyżeczki
proszku do pieczeniajabłka kwaśne4 czubate łyżeczki
cukru perlistego (można z niego zrezygnować)ew.
lukier albo
cukier puder do wykończenia

sposób przygotowania:
mąkę przesiałam razem z
solą i
proszkiem do pieczenia.
Śmietany wymieszałam dodając sok i skórkę otartą z
cytryny - jeśli macie kwaśną
śmietanę to możecie zrezygnować z
cytryny.
Jabłka obrałam, pokroiłam na ósemki i usunęłam gniazda nasienne.
Jajka ubiłam z
cukrem na bardzo puszystą masę, tak jak na
biszkopt. Miksując dalej masę jajeczną wlałam
śmietanę. Gdy połączyła się z
jajkami odstawiłam mikser i stopniowo dodawałam
mąkę mieszając już łyżką. Kiedy wmieszałam całą wylałam ciasto na blaszkę - 22x33 cm - wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam kawałki
jabłek wtykając je w ciasto brzuszkami do góry. Ciasto
między jabłkami posypałam
cukrem perlistym. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 1 godziny - radzę przed wyjęciem sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po przestudzeniu polałam ciasto lukrem utartym z
cukru pudru i kilku łyżeczek gorącego
mleka.