ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik śmietankowy - ciasto szybkie i łatwe

Jabłecznik śmietankowy - ciasto szybkie i łatwe

nazwa

Wykonanie

Nie mam ostatnio weny i ochoty na jakieś poważniejsze wypieki, ale coś do herbaty być musi więc jest prosty placek z owocami. Robi się łatwo i szybko, nie licząc czasu pieczenia. Znika potem też jakoś szybko, jeszcze ciepły, bo takie lekkie ciasta z owocami lubią u nas wszyscy :)
składniki:
5 jajek
300 g cukru zwykłego
500 g mąki pszennej luksusowej
1/4 łyżeczki soli
260 g śmietany 18 %, takiej gęstej do zup
100 g śmietanki kremówki 30 %, rzadkiej słodkiej
sok z połowy cytryny
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka kwaśne
4 czubate łyżeczki cukru perlistego (można z niego zrezygnować)
ew. lukier albo cukier puder do wykończenia
sposób przygotowania: mąkę przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia. Śmietany wymieszałam dodając sok i skórkę otartą z cytryny - jeśli macie kwaśną śmietanę to możecie zrezygnować z cytryny. Jabłka obrałam, pokroiłam na ósemki i usunęłam gniazda nasienne.
Jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą masę, tak jak na biszkopt. Miksując dalej masę jajeczną wlałam śmietanę. Gdy połączyła się z jajkami odstawiłam mikser i stopniowo dodawałam mąkę mieszając już łyżką. Kiedy wmieszałam całą wylałam ciasto na blaszkę - 22x33 cm - wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam kawałki jabłek wtykając je w ciasto brzuszkami do góry. Ciasto między jabłkami posypałam cukrem perlistym. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 1 godziny - radzę przed wyjęciem sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po przestudzeniu polałam ciasto lukrem utartym z cukru pudru i kilku łyżeczek gorącego mleka.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/10/jabecznik-smietankowy-ciasto-szybkie-i.html