Wykonanie
Domowe bułeczki, odsłona kolejna i już nie wiem która. Czasami piekę je spontanicznie dodając coś co mam pod ręką i dopasowując ilości składników do aktualnych zasobów pojemników z
mąką czy czymś innym.Do dzisiejszych
bułek dodałam zmielone ziarna ostropestu plamistego - rośliny o niezwykłych właściwościach leczniczych znanych już w starożytności. Dodatek ostropestu nie spowodował znacznej zmiany smaku
bułek bo sam w sobie nie ma specjalnie wyraźnego smaku. Zmienił jednak kolor ciasta na ciemniejszy. Bułeczki smakowały zarówno ze słodkim
dżemem jak i
wędliną lub
serem.

Co to jest ostropest plamisty? Ostropest plamisty to roślina podobna do pospolitego ostu, pochodząca z południowej i południowo wschodniej Europy. Występowała także z Afryce Północnej a także Azji Zachodniej i sporadycznie w Azji Środkowej. Z czasem rozprzestrzeniła się na inne rejony świata i kontynenty. Ostropest jest rośliną jednoroczną, dorasta do 2 m wysokości. Jest uprawiany na potrzeby przemysłu farmaceutycznego, ale można też spotkać jego zdziczałe formy z ogrodach i na nieużytkach. Kwitnie w lipcu i sierpniu.Lecznicze działanie ostropestu plamistego było znane już z starożytności. Wzmianki o nim pojawiają się już kilka wieków przed naszą erą a także w Średniowieczu kiedy to nadano mu rangę jednej z najważniejszych roślin leczniczych. Surowcem lekarskim są malutkie
owoce, nasiona, zwane niełupkami, pozyskiwane w sierpniu i wrześniu z kielichów kwiatowych, suszone a następnie łuskane.Ostropest zawiera wiele cennych składników, z których najważniejsza chyba jest sylimaryna będąca silnym przeciwutleniaczem. Ma działanie przeciwzapalne, odtruwające i wspomagające regenerację wątroby. Chroni wątrobę przed wchłanianiem toksyn, także z powodu przyjmowania wielu
leków, ale działanie niektórych może osłabiać. Działa też przeciwkrwotocznie i przeciwzakrzepowo wzmacniając ścianki naczyń krwionośnych Wspomaga wydzielanie
soków żołądkowych poprawiając trawienie. Ostropest stosuje się leczniczo przy chorobach wątroby, jej marskości czy stłuszczeniu, oraz chorobach dróg żółciowych -
kamicy, żółtaczce i nowotworach. Stosowany jest w terapiach poalkoholowych i zatruciach m.in. muchomorem stromotnikowym. Profilaktycznie podaje się preparaty z ostropestem osobom pracującym w zakładach chemicznych, narażonym na promieniowanie i wdychanie oparów substancji chemicznych. Ostropest, a właściwie
olej z niego, działa kojąco na skórę zmniejszając zaczerwienienia, nawilżając, rozjaśniając ją i wpływając korzystnie na szybszą regenerację.Jak stosować ostropest? Z nasion ostropestu przyrządza się wiele
leków do nabycia w aptekach. Jest także składnikiem wielu kosmetyków - kremów, szamponów czy odżywek do włosów. Do kupienia są też po prostu same nasiona, całe lub zmielone, a także
olej z ostropestu. W domowych warunkach z nasion można robić
nalewki, odwary lub zjadać dodając do różnych potraw, najlepiej w postaci zmielonej. Spożycie nie powinno przekraczać dziennej
dawki w postaci 2 łyżeczek mielonych nasion. Nadmiar może powodować lekkie działanie przeczyszczające. Osoby stosujące ostropest mówią, że może wpływać na nadwrażliwość skóry na światło
słoneczne i jej miejscowe przebarwianie. Jadalne są też
młode, dolne liście ostropestu, które można wykorzystać do sałatek.Nie znalazłam żadnych informacji o jakichkolwiek toksycznych właściwościach ostropestu, ale większość lekarzy nie zaleca podawania go dzieciom poniżej 12stego roku życia a także kobietom w ciąży i czasie karmienia. Pojawiają się jednak doniesienia, że jego przyjmowanie poprawia laktację u kobiet karmiących .Domowe
bułki pszenne z ostropestem i
orzechami włoskimiczas przygotowania: 20 minut + czas wyrastania ciasta + 25 min. pieczeniaskładniki na 10
bułek:ZACZYN - 25 g świeżych
drożdży15 g
cukru60 g
mąki pszennej t. 550230 ml
wodyCIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn150 g
mąki pszennej pełnoziarnistej190 g
mąki pszennej t. 5503/4 łyżeczki
soli25 g mielonego ostropestu Sante40 g łuskanych
orzechów włoskich2 łyżki
oleju rzepakowego1 średnie
jajkododatkowo - 2 łyżeczki
oleju do posmarowania rąk przy formowaniu






Jak zrobić
bułki pszenne z ostropestem i orzechami?ZACZYN - do naczynia wkruszyłam
drożdże. Dodałam
cukier,
mąkę i ledwo letnia
wodę. Rozmieszałam dokładnie i odstawiłam na 15 minut.CIASTO WŁAŚCIWE - do miski wsypałam obie
mąki, zmielony ostropest,
sól i posiekane
orzechy. Dodałam
jajko,
olej i cały spieniony zaczyn. Zarobiłam ciasto i wyrabiałam je przez kilka, kilkanaście minut. Było dość lepkie i gliniaste. Przykryłam miskę z
ciastem i odstawiłam żeby wyrosło. W półtorej godziny podwoiło swoją objętość. Odgazowałam je lekko zagniatając. Rękami posmarowanymi
olejem nabierałam niewielkie porcje ciasta i formowałam je w kulki podwijając brzegi pod spód. Tak uformowane ułożyłam dość luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i zostawiłam na 30-40 minut żeby się napuszyły. Bardzo
ostrym noże nacięłam każdą bułeczkę na środku.Blachę w wyrośniętymi
bułkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam je 25 minut. Ostudziłam na kratce.