Wykonanie
To drugie z cyklu „moje pierwsze świeże bułeczki”. Tak jak
pisałam w wpisie z
bułkami pszennymi sytuacja zmusiła mnie do samodzielnego upieczenia
bułek śniadaniowych. Postanowiłam zrobić dwa rodzaje: pszenne zwykłe i właśnie te z
płatkami owsianymi. Gorąco polecam.Składniki:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej5 pełnych łyżek
płatków owsianych2 łyżki
oleju15g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukruniepełna szklanka ciepłej
wodyopcjonalnie ziarna po posypania i roztrzepane
jajko do posmarowania
bułekSposób przygotowania:Na początku przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy w kubku
drożdże, dodajemy łyżeczkę
mąki, łyżeczkę
cukru i łyżkę
wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Kiedy
drożdże „ruszą” czyli zaczną rosnąć połączyć zaczyn z pozostałymi składnikami. Polecam
mąkę wcześniej przesiać. Następnie wyrobić ręcznie ciasto, aby było jednolite i elastyczne. Można odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Jeśli zależy nam na czasie wystarczy ok 15 minut. Później uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, odstawić ciasto jeszcze na ok 15-20 minut w ciepłe miejsce. Można przed włożeniem do pieca obsypać je ziarnami i posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec ok 10 minut w temperaturze 230 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 i piec jeszcze 5-8 minut.Aby uzyskać kształt plecionki robimy z ciasta na
bułkę wałeczek, z którego robimy luźny supeł. Jedną końcówkę przekładamy z dołu do góry wciskając ją do środka. Drugą- od góry do dołu, także wciskając ją do środka.Wyrośnięte
bułki możemy posmarować roztrzepanym
jajkiem, lub
olejem oraz obsypać ulubionymi ziarnami. Ja polecam
sezam,
siemię lniane,
słonecznik,
dynię,
mak. Oczywiście
bułki przed pieczeniem mogą wyrastać znacznie dłużej niż 15 minut jeśli nie zależy nam na czasie.Przygotowując te
bułki posiłkowałam się stroną domowe-wypieki.pl