ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z płatkami owsianymi

Bułeczki z płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

To drugie z cyklu „moje pierwsze świeże bułeczki”. Tak jak pisałam w wpisie z bułkami pszennymi sytuacja zmusiła mnie do samodzielnego upieczenia bułek śniadaniowych. Postanowiłam zrobić dwa rodzaje: pszenne zwykłe i właśnie te z płatkami owsianymi. Gorąco polecam.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
5 pełnych łyżek płatków owsianych
2 łyżki oleju
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
niepełna szklanka ciepłej wody
opcjonalnie ziarna po posypania i roztrzepane jajko do posmarowania bułek
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy w kubku drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i łyżkę wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże „ruszą” czyli zaczną rosnąć połączyć zaczyn z pozostałymi składnikami. Polecam mąkę wcześniej przesiać. Następnie wyrobić ręcznie ciasto, aby było jednolite i elastyczne. Można odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Jeśli zależy nam na czasie wystarczy ok 15 minut. Później uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, odstawić ciasto jeszcze na ok 15-20 minut w ciepłe miejsce. Można przed włożeniem do pieca obsypać je ziarnami i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 10 minut w temperaturze 230 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 i piec jeszcze 5-8 minut.
Aby uzyskać kształt plecionki robimy z ciasta na bułkę wałeczek, z którego robimy luźny supeł. Jedną końcówkę przekładamy z dołu do góry wciskając ją do środka. Drugą- od góry do dołu, także wciskając ją do środka.
Wyrośnięte bułki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, lub olejem oraz obsypać ulubionymi ziarnami. Ja polecam sezam, siemię lniane, słonecznik, dynię, mak. Oczywiście bułki przed pieczeniem mogą wyrastać znacznie dłużej niż 15 minut jeśli nie zależy nam na czasie.
Przygotowując te bułki posiłkowałam się stroną domowe-wypieki.pl
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/roznosci/buleczki-z-platkami-owsianymi