ßßß Cookit - przepis na Biały barszcz z białą kiełbasą, wędzonym kurczakiem i jajkiem

Biały barszcz z białą kiełbasą, wędzonym kurczakiem i jajkiem

nazwa

Wykonanie

Biały barszcz jest chyba mniej popularny niż żurek. Ale kiedy im się dobrze przyjrzymy to okaże się, że to czasami bardzo podobne dania. Żurek robi się na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz biały przeważnie jednak jest z wkładką mięsną i bardziej bogato podany, z dodatkiem śmietany.
Różnice czy podobieństwa to jedno a w wielu rejonach Polski wcale nie rozróżnia się tych dwóch zup bo i po co? Każdy i tak gotuje je tak jak lubi i jak smakuje rodzinie.
czas przygotowania: ok. 45 minut
składniki:
ok. 500 g białej, domowej kiełbasy
1 wędzone udko z kurczaka
1/2 szkl. pokrojonych warzyw - marchewka, korzeń pietruszki i selera
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki otartego majeranku suszonego
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
ok. 50 ml śmietanki kremówki 30%
ok. 500 ml zakwasu na barszcz biały
do smaku - sól, pieprz czarny mielony
dodatkowo - jajka na twardo
rzeżucha
Jak przygotować smakowity biały barszcz?
Surową białą kiełbasę i kurze, wędzone udko włożyłam do garnka. Zlałam zimną wodą tak żeby je zakryła i gotowałam na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Bardziej to ten wkład parzyłam bo woda tylko leciutko mrugała. Warzywa oczyściłam i pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo rozdrobniłam cebulę i czosnek. Kiedy kiełbasa i kurczak były ugotowane wyjęłam je z garnka a do wywaru dorzuciłam warzywa. Gotowałam kilka minut aż zmiękły. Wlałam zakwas na barszcz biały i mieszając zagotowałam. Śmietanę zahartowałam w kubku kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlałam do garnka. Dosypałam roztarty w dłoniach majeranek i doprawiłam zupę solą oraz pieprzem.
Z udka kurczaka obrałam mięso i porwałam je na kawałki. Kiełbasę pokroiłam w grube plastry. Jajka ugotowałam na twardo a po ostudzeniu i obraniu ze skorupek poprzekrawałam na ćwiartki. Podając na dno każdego talerza/miseczki nałożyłam po trochu mięsa kurczaka, kilka plasterków kiełbasy i kawałki jajka. Zalałam gorącym białym barszczem. Posypałam rzeżuchą. Było pysznie, pożywnie i rozgrzewająco.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/03/biay-barszcz-z-biaa-kiebasa-wedzonym.html