ßßß Cookit - przepis na Niebędnik świąteczny. Domowa przyprawa korzenna do piernika

Niebędnik świąteczny. Domowa przyprawa korzenna do piernika

nazwa

Wykonanie

Ja wiem, że do Świąt jeszcze sporo czasu i nawet denerwują mnie bardzo pojawiające się już na początku listopada świąteczne reklamy, ale niektóre przygotowania trzeba zaczynać teraz.
Zarobiłam właśnie ciasto na świąteczny piernik bo musi dojrzewać kilka tygodni zanim się go upiecze. Także do pierniczków czy korzennych ciasteczek konieczna jest taka przyprawa. Można oczywiście kupić gotową, ale zerknijcie na skład takich mieszanek. Większość zawiera sporą ilość wypełniacza w postaci cukru, mąki lub kakao a po co nam to ? Lepiej przygotować własną aromatyczną mieszankę bo to bardzo proste. Poza tym można dodać więcej jakiejś przyprawy jeśli się ją bardzo lubi a z niektórych zupełnie zrezygnować - wedle gustu.
Zobacz przepis na Piernik żydowski, który nie musi dojrzewać
Domowa przyprawa korzenna
czas przygotowania : ok. 15 minut + ew. czas suszenia skórek
składniki :
15 dużych kawałków kory cynamonu albo ok. 10 czubatych łyżeczek mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 całe gałki muszkatołowe
20 szt. ziaren kardamonu
4 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki całych goździków
2 czubate łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
2 łyżeczki kulek ziela angielskiego
2 łyżeczki ziaren kolendry
2 laski wanilii - mogą być suche
1-2 łyżeczki suszonej skórki cytrynowej
1-2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej
sposób przygotowania: z gwiazdek anyżu i ziaren kardamonu wyłuskałam małe nasiona - tylko one będą potrzebne.
Cynamon mielony wymieszałam z mielonym imbirem i świeżo startą gałką muszkatołową. Inne przyprawy w całości wrzuciłam na suchą patelnię i podprażyłam przez kilka chwil na suchej patelni aż zaczęły intensywnie pachnieć. Trzeba uważać żeby nie przypalić. Jeśli użyjecie cynamonu w kawałkach to trzeba go połamać na nieduże kawałki. Podprażone przyprawy, ew. kawałki cynamonu i suszone skórki rozdrobniłam na proszek. Można do tego celu użyć młynka albo moździerza. W młynku zdecydowanie szybciej się to robi. Co jakiś czas przyprawy trzeba przesiać i kawałeczki zostające na sitku mieli się/miażdży dalej.
Na koniec wszystkie składniki wymieszałam i proszek przesypałam do szczelnie zamykanego słoiczka. Przechowuję w suchym, ciemnym miejscu.
Nie wszyscy dodają skórki cytrusów, ale ja uważam, że dodają dużo fajnego aromatu. Można je oczywiście przygotować samemu. Owoce 1-2 cytryn i 2-3 pomarańczy najpierw porządnie wyszorowałam, potem sparzyłam kilkukrotnie i osuszyłam. Obrałam skórkę i dokładnie usunęłam z niej białą, spodnią warstwę. Potrzebna będzie tylko ta wierzchnia, kolorowa. Kawałki skórek rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyłam ok. 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Później rozdrabniam na proszek razem z innymi przyprawami.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/niebednik-swiateczny-domowa-przyprawa.html