Wykonanie
Ponieważ Saudyjski Wielbłąd ma (jak zauważyliście w
poście Piernik Dominy) problem ze zrobieniem dla mnie piernika, więc jako Bardzo Dobra Żona postanowiłam Mu ułatwić życie dodając przepis na
przyprawę do piernika, w skład której wchodzą składniki dostępne w każdym sklepie w Arabii Saudyjskiej :PTym samym nie będzie miał już argumentów, że nie może mi upiec ciasta.Pozostałe problemy też rozwiązałam:- temperatura na zewnątrz nie ma wpływu na pieczenie, bo w domu jest klimatyzacja- dbanie o to abym nie przytyła, to też żaden argument, bo nie muszę przecież zjeść od razu całego piernika - zresztą podobno z piernikami jest tak jak z
winem i Saudyjskimi Wielbłądami - im starsze tym lepsze :Ppozdrawiam serdecznieOla vel Gadzina vel CamelotSkładniki4 - 5 łyżeczek mielonego
cynamonu2 płaskie łyżeczki mielonego
imbiru2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 płaska łyżka stołowa mielonego
kardamonu3/4 łyżeczki
kolorowego pieprzu w ziarnach1/2 łyżeczki całych
goździków2- 3 ziarenka
ziela angielskiego1 gwiazdka
anyżu1 mały
liść laurowyduża szczypta mielonej
kolendryopcjonalnie ziarenka z jednej
laski waniliiopcjonalnie 1 łyżka stołowa suszonej
skórki pomarańczowejPrzygotowanie
Pieprz,
goździki,
ziele angielskie,
anyż i
liść laurowy zmielić w młynku do
kawy lub blenderze, a następnie dodać pozostałe zmielone
przyprawy i dokładnie wymieszać.Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu.Na 1 kg
mąki dodajemy 3-4 łyżeczki
przyprawy.