Wykonanie
Na obiad były klopsiki ze zmielonej
jagnięciny, zapieczone z kluskami i sosem
serowo-
pomidorowym. Dość szybkie a na pewno mało pracochłonne danie z piekarnika dla kilku osób. Ja nie miałam dużo pracy a Żarłoczki zadowolone bo kluchy z
mięsem to ich ulubiony zestaw.Do klopsików można wykorzystać jakieś inne
mięso jeśli nie macie
jagnięciny a szpecle zastąpić
makaronem więc nie wymigujcie się pisząc, że nie macie składników. Ja wykorzystałam gotowe, kupne kluski - można też zrobić i zapiec domowe GaluszkiZobacz przepis za pyszną Zapiekankę pasterską czyli
jagnięcinę z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką.

czas przygotowania : ok. 60-70 minutskładniki :KLOPSIKI - ok. 400 g mielonej
jagnięciny z udźca1 nieduża
cebulagarść
koperku2 łyżki
bułki tartej100 ml
mleka1 łyżka
suszonych pomidorów z
czosnkiem i
bazylią2 czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowego z
bazylią1 mała łyżeczka
soliKLUSKI - 500 g suchych klusek typu szpecle albo
makaronu świderki, rurki czy wstążki1 łyżka
oleju1
cebula1 łyżka
mąki pszennej300 ml
mleka150 g
startego sera żółtego Gouda2 łyżki
pomidorów suszonych z
czosnkiem i
bazylią2 czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowego z
bazyliądo smaku -
sól,
papryka mielonado formy - 1 łyżeczka
masła2-3 łyżki
bułki tartejdo posypania - garść
startego sera żółtego Goudasposób przygotowania : KLOPSIKI -
mięso zmieliłam,
cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę, opłukany i osączony
koperek posiekałam. W misce wymieszałam
mięso z
cebulą,
koperkiem,
bułką tartą,
mlekiem,
suszonymi pomidorami,
solą i koncentratem. Dobrze wyrobiłam masę rękę a następnie uformowałam kilka klopsików.Kluski wrzuciłam do wrzącej, osolonej
wody i gotowałam mniej więcej 3/4 czasu jaki podany był na opakowaniu - mają być niedogotowane i pozostać twardawe. Odcedziłam. W rondlu rozgrzałam
olej, zeszkliłam drobno pokrojoną
cebulą. Dosypałam
mąkę i smażyłam kilka chwil mieszając po czym dolałem zimne
mleko. Mieszając doprowadziłam do wrzenia. Dodałam
suszone pomidory, koncentrat, gotowałam 2-3 minuty. Zdjęłam z ognia, dosypałam
starty ser i wymieszałam. Na koniec doprawiłam do smaku a następnie dorzuciłam podgotowane kluski i wymieszałam żeby dobrze pokryły się sosem.Kluski z sosem przełożyłam do przygotowanego wcześniej, wysmarowanego
masłem i posypanego
bułką tartą naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyłam surowe klopsiki. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piekłam 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypałam całość jeszcze garścią
sera żółtego.Podałam na gorąco, z
sałatką ze świeżych
pomidorów.