ßßß Cookit - przepis na Mięso. Kluski. Klopsiki z jagnięciny zapiekane ze szpeclami, serem i pomidorami.

Mięso. Kluski. Klopsiki z jagnięciny zapiekane ze szpeclami, serem i pomidorami.

nazwa

Wykonanie

Na obiad były klopsiki ze zmielonej jagnięciny, zapieczone z kluskami i sosem serowo-pomidorowym. Dość szybkie a na pewno mało pracochłonne danie z piekarnika dla kilku osób. Ja nie miałam dużo pracy a Żarłoczki zadowolone bo kluchy z mięsem to ich ulubiony zestaw.
Do klopsików można wykorzystać jakieś inne mięso jeśli nie macie jagnięciny a szpecle zastąpić makaronem więc nie wymigujcie się pisząc, że nie macie składników. Ja wykorzystałam gotowe, kupne kluski - można też zrobić i zapiec domowe Galuszki
Zobacz przepis za pyszną Zapiekankę pasterską czyli jagnięcinę z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką.
czas przygotowania : ok. 60-70 minut
składniki :
KLOPSIKI - ok. 400 g mielonej jagnięciny z udźca
1 nieduża cebula
garść koperku
2 łyżki bułki tartej
100 ml mleka
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z bazylią
1 mała łyżeczka soli
KLUSKI - 500 g suchych klusek typu szpecle albo makaronu świderki, rurki czy wstążki
1 łyżka oleju
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
300 ml mleka
150 g startego sera żółtego Gouda
2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z bazylią
do smaku - sól, papryka mielona
do formy - 1 łyżeczka masła
2-3 łyżki bułki tartej
do posypania - garść startego sera żółtego Gouda
sposób przygotowania : KLOPSIKI - mięso zmieliłam, cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę, opłukany i osączony koperek posiekałam. W misce wymieszałam mięso z cebulą, koperkiem, bułką tartą, mlekiem, suszonymi pomidorami, solą i koncentratem. Dobrze wyrobiłam masę rękę a następnie uformowałam kilka klopsików.
Kluski wrzuciłam do wrzącej, osolonej wody i gotowałam mniej więcej 3/4 czasu jaki podany był na opakowaniu - mają być niedogotowane i pozostać twardawe. Odcedziłam. W rondlu rozgrzałam olej, zeszkliłam drobno pokrojoną cebulą. Dosypałam mąkę i smażyłam kilka chwil mieszając po czym dolałem zimne mleko. Mieszając doprowadziłam do wrzenia. Dodałam suszone pomidory, koncentrat, gotowałam 2-3 minuty. Zdjęłam z ognia, dosypałam starty ser i wymieszałam. Na koniec doprawiłam do smaku a następnie dorzuciłam podgotowane kluski i wymieszałam żeby dobrze pokryły się sosem.
Kluski z sosem przełożyłam do przygotowanego wcześniej, wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyłam surowe klopsiki. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piekłam 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypałam całość jeszcze garścią sera żółtego.
Podałam na gorąco, z sałatką ze świeżych pomidorów.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/06/mieso-kluski-klopsiki-z-jagnieciny.html