Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
mleka- 3 dag świeżych
drożdży- 5 dag
masła- 1
jajko- szczypta
soli*na farsz- 45 dag
filetów z ryby- 3
jajka- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki
bułki tartej- 5 łyżek
koncentratu pomidorowego-
zioła prowansalskie-
słodka papryka-
sól i
pieprz-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku, mieszamy z 1 łyżką
mąki i pozostawiamy na kilka minut do napuszenia.
Masło rozpuszczamy, studzimy. Do pozostałej
mąki dodajemy
sól,
jajko, wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy. Na końcu wlewamy
masło i ponownie ugniatamy, aż ciasto będzie jednolite i odchodzące od ręki. Formujemy kulkę, posypujemy
mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1 godz., do wyrośnięcia.2.
Jajka na farsz gotujemy na twardo, studzimy, drobno kroimy.
Cebulę i
czosnek obieramy, siekamy, a
filety rybne mielimy. Na
oleju podsmażamy
cebulę i
czosnek, następnie dodajemy
rybę, smażymy kilka minut, później wlewamy koncentrat, przyprawiamy do smaku
słodką papryką,
ziołami prowansalskimi,
solą i
pieprzem. Do farszu
rybnego dodajemy
jajka,
bułkę tartą, mieszamy, studzimy.3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki, jeden większy, a drugi mniejszy. Większym plackiem wylepiamy dno i boki tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką. Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowany farsz, przykrywamy drugim mniejszym plackiem, dokładnie zalepiamy brzegi, odstawiamy na ok. 15 min. do podrośnięcia, następnie wierzch nakłuwamy widelcem.4. Pieczemy ok. 45 min., w 180 stopniach, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Podajemy na ciepło.