Wykonanie
Kulebiak z nadzieniem rybnym, które smakiem przypomina paprykarz (to chyba zasługa
estragonu).Jest to na pewno świetna propozycja na nadchodzące Święta.

Składniki na Ciasto:2 saszetki
suszonych drożdży (14 g) lub 30 g świeżych125 ml ciepłego
mleka300 g
mąkiszczypta
soli1
jajko50 g
masłaFarsz:3
jajkaok 450 g
filetów z ryby75 g
szczypiorku z
dymką3 ząbki
czosnku5-6 łyżek
koncentratu pomidorowegoestragon (dałam około 1/2 łyżeczki),
słodka papryka,
sól,
pieprz; do smaku2 łyżki
bułki tartejolej do smażenia
Drożdże wymieszaj z ciepłym
mlekiem, dodaj trochę
mąki i odstaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę
mąki,
sól,
jajko i wyrób ciasto.

Wlej roztopione i przestudzone
masło, wyrabiaj dalej. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Ugotuj
jajka na twardo.
Filety z ryby zmiel przez maszynkę lub w malakserze.
Szczypiorek z
dymką posiekaj i zeszklij na
oleju razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Dodaj
rybę i smaż około 10 minut.

Dołóż
koncentrat pomidorowy i
przyprawy, smaż jeszcze około 5 minut.

Dodaj pokrojone w kostkę
jajka i
bułkę tartą, wymieszaj, odstaw do przestudzenia.

2/3 wyrośniętego ciasta rozwałkuj i wylep nim formę o średnicy ok 23 cm. Wyłóż farsz.

Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokryj min farsz. Boki ciasta, którym była wylepiona blaszka zawiń do środka i sklep z resztą ciasta. Wierzch głęboko nakłuj widelcem. Można odstawić do wyrośnięcia, ale ja tego nie robiłam. Piecz w 180°C przez około 45 - 55 minut (do czasu aż wierzch będzie brązowy). Podawaj na ciepło.

SMACZNEGO!






źródło: Boże Narodzenie 107 najlepszych przepisów "Kulebiak
Drożdżowy Nadziewany
Rybą"