ßßß
Składniki na Ciasto:2 saszetki suszonych drożdży (14 g) lub 30 g świeżych125 ml ciepłego mleka300 g mąkiszczypta soli1 jajko50 g masłaFarsz:3 jajkaok 450 g filetów z ryby75 g szczypiorku z dymką3 ząbki czosnku5-6 łyżek koncentratu pomidorowegoestragon (dałam około 1/2 łyżeczki), słodka papryka, sól, pieprz; do smaku2 łyżki bułki tartejolej do smażeniaDrożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj trochę mąki i odstaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, sól, jajko i wyrób ciasto.
Wlej roztopione i przestudzone masło, wyrabiaj dalej. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ugotuj jajka na twardo. Filety z ryby zmiel przez maszynkę lub w malakserze.
Szczypiorek z dymką posiekaj i zeszklij na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj rybę i smaż około 10 minut.
Dołóż koncentrat pomidorowy i przyprawy, smaż jeszcze około 5 minut.
Dodaj pokrojone w kostkę jajka i bułkę tartą, wymieszaj, odstaw do przestudzenia.
2/3 wyrośniętego ciasta rozwałkuj i wylep nim formę o średnicy ok 23 cm. Wyłóż farsz.
Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokryj min farsz. Boki ciasta, którym była wylepiona blaszka zawiń do środka i sklep z resztą ciasta. Wierzch głęboko nakłuj widelcem. Można odstawić do wyrośnięcia, ale ja tego nie robiłam. Piecz w 180°C przez około 45 - 55 minut (do czasu aż wierzch będzie brązowy). Podawaj na ciepło.
SMACZNEGO!




źródło: Boże Narodzenie 107 najlepszych przepisów "Kulebiak Drożdżowy Nadziewany Rybą"