ßßß Cookit - przepis na Kulebiak Drożdżowy Nadziewany Rybą

Kulebiak Drożdżowy Nadziewany Rybą

nazwa

Wykonanie

Kulebiak z nadzieniem rybnym, które smakiem przypomina paprykarz (to chyba zasługa estragonu).
Jest to na pewno świetna propozycja na nadchodzące Święta.
Składniki na Ciasto:
2 saszetki suszonych drożdży (14 g) lub 30 g świeżych
125 ml ciepłego mleka
300 g mąki
szczypta soli
1 jajko
50 g masła
Farsz:
3 jajka
ok 450 g filetów z ryby
75 g szczypiorku z dymką
3 ząbki czosnku
5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
estragon (dałam około 1/2 łyżeczki), słodka papryka, sól, pieprz; do smaku
2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj trochę mąki i odstaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, sól, jajko i wyrób ciasto.
Wlej roztopione i przestudzone masło, wyrabiaj dalej. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ugotuj jajka na twardo. Filety z ryby zmiel przez maszynkę lub w malakserze.
Szczypiorek z dymką posiekaj i zeszklij na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj rybę i smaż około 10 minut.
Dołóż koncentrat pomidorowy i przyprawy, smaż jeszcze około 5 minut.
Dodaj pokrojone w kostkę jajka i bułkę tartą, wymieszaj, odstaw do przestudzenia.
2/3 wyrośniętego ciasta rozwałkuj i wylep nim formę o średnicy ok 23 cm. Wyłóż farsz.
Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokryj min farsz. Boki ciasta, którym była wylepiona blaszka zawiń do środka i sklep z resztą ciasta. Wierzch głęboko nakłuj widelcem. Można odstawić do wyrośnięcia, ale ja tego nie robiłam. Piecz w 180°C przez około 45 - 55 minut (do czasu aż wierzch będzie brązowy). Podawaj na ciepło.
SMACZNEGO!
źródło: Boże Narodzenie 107 najlepszych przepisów "Kulebiak Drożdżowy Nadziewany Rybą"
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/12/kulebiak-drozdzowy-nadziewany-ryba.html