Wykonanie
Witajcie! :)W tym okresie świątecznym krokiety są często podawane. Chciałbym przestawić Wam moją, mega dobrą alternatywę.Składniki na naleśniki:40 dag
mąki pszennej400 ml
mleka1
jajko1 łyżeczka
soliSkładniki na farsz:50 dag
mięsa mielonego (dowolnego)1/4 puszki
kukurydzy2 łyżki
oleju2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1
cebula0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
czosnku granulowanego0,5 łyżeczki
papryki słodkiej0,5 łyżeczki
pieprzu czarnego0,5 łyżeczki
ziół prowansalskichSkładniki na panierkę:2
jajkamąką pszennabułka tartaPrzygotowanie:Do miski wbij
jajko, dodaj
sól, trochę
mąki i trochę
mleka, wymieszaj. Stopniowo dodawaj
mleko i
mąkę, aż powstanie jasną ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodaj trochę
wody. Usmaż naleśniki. Następnie na patelni rozgrzej
olej i wrzuć
mięso. To smażącego się
mięsa dodaj pokrojoną w kostkę
cebulę. Podsmażaj przez 5 minut, dodaj
kukurydzę,
koncentrat pomidorowy i
przyprawy, Wymieszaj wszystko dokładnie i podsmażaj farsz przez kolejne 5 minut. Gdy farsz jest gotowy, zabierz się za zwijanie krokietów. Możesz się nieludzko zdenerwować (tak jak ja), ale efekt będzie piorunujący. Zwinięte krokiety panieruj w następujący sposób: najpierw obtocz krokieta w
mącę, następnie zanurz go w
jajku i na końcu obtocz go obficie w
bułce tarte, Postępuj tak z każdym krokietem. Smaż krokiety na głębokim tłuszczu. Smacznego! ;)

Jak widać nie wyszły jakieś super, ale i tak są smaczne :D.