Wykonanie
I znowu na obiad rumiany, soczysty pieczony
kurczak . Dzisiaj zaproponuję ptaszysko doprawione
majerankiem i odrobiną
czosnku, podane z warzywnym
kuskusem. Cóż,
kurczak to jedno z naszych ulubionych dań, ale staram się przyprawiać go na różne sposoby i podawać inaczej żeby nie było nudno. Czy nie jest to już oceńcie sami :) Nam znowu bardzo smakowało a danie na talerzach wyglądało kolorowo i apetycznie.
Kurczaka pieczonego w kawałkach można podać też z zimną
Sałatką a'la toabbouleh zamiast
kuskusu
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas marynowania
mięsa + ok. 80 minut pieczeniaskładniki na 4-6 porcji :1 świeży
kurczak ok. 1600 g1 szkl. suchego
kuskusu1
czerwona cebulapo 1/3 strąka
papryki żółtej i czerwonej1-2 średnie
ogórki gruntowe1/2 szkl. łuskanego
słonecznika1/2 pęczka świeżego
koperku2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
oleju1 łyżeczka
masła1-2 łyżki
soku z cytrynydo smaku -
sól,
pieprz mielony,
majeranek suszonysposób przygotowania :
kurczaka umyłam i osuszyłam. Odkroiłam szyjkę, kuper i końce skrzydeł.
Tuszkę przekroiłam wzdłuż na pół i usunęłam szkielet zostawiając kości w udach i skrzydłach. Obie połówki przekroiłam jeszcze na pół - oddzielnie uda i piersi ze skrzydełkami.
Mięso natarłam roztartym z łyżeczką
soli czosnkiem, oprószyłam roztartym
majerankiem i
pieprzem. W przykrytej misce odstawiłam do lodówki na kilka godzin.Zamarynowanego
kurczaka ułożyłam w brytfance posmarowanej na dnie
masłem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i wlałam ok. 3/4 szkl. gorącej
wody. Piekłam ok. godziny co jakiś czas polewając sosem.
Ziarno słonecznika wsypałam na suchą patelnię i często mieszając prażyłam przez kilka/kilkanaście minut uważając żeby się zezłociło, ale nie przypaliło. Zsypałam do miseczki i odstawiłam do ostudzenia. Suchy
kuskus wsypałam do miski. Kiedy
kurczak był już upieczony zlałam cały sos do dużego kubka.
Mięso przykryłam folią aluminiową żeby odpoczęło, ale nie wystygło. Sos uzupełniłam
wodą do objętości ok. 300 ml. Płynem zalałam
kuskus, przykryłam i odstawiłam żeby napęczniał.Wszystkie warzywa oczyściłam,
cebulę obrałam,
ogórka zostawiłam ze skórką a z
papryk usunęłam gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroiłam mniej więcej w równą, niedużą kostkę.
Koperek posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżeczką
oleju. Zeszkliłam
cebulę, dorzuciłam
papryki i smażyłam dosłownie chwilę, tylko tyle żeby straciła surowość, ale pozostała chrupiąca. Do warzyw dodałam
kuskus, przesmażyłam mieszając. Zestawiłam z ognia. Dodałam
ogórka,
koperek i większość
słonecznika. Doprawiłam do smaku
solą,
sokiem z cytryny oraz
pieprzem.Kawałki
kurczaka podałam z
kuskusowo-warzywną ciepłą
sałatką posypując resztą
ziaren słonecznika i drobnymi listkami
koperku.