ßßß Cookit - przepis na Bułeczki pszenne z suszonymi pomidorami

Bułeczki pszenne z suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Upiekłam pachnące, pyszne bułeczki. Są puszyste, mięciutkie i mają piękny kolor dzięki dodatkowi pomidorów. Smakują mi same, ale będą dobrą podstawą kanapek z serem czy wędliną. Mam nadzieję, że Wam też będą smakowały.
Przepis powstał na bazie receptury od Pawła chociaż po moich kombinacjach nie bardzo są podobne do oryginału :) Bułeczki piekliśmy w ramach wspólnej akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie"
Zobacz też przepis na Bułeczki czosnkowo-ziołowe
czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki :
550 g mąki pszennej typ 650
20 g świeżych drożdży
310 ml wody
10 g soli
20 g cukru
10 g mieszanki przyprawowej- suszone pomidory, czosnek i bazylia
75 g suszonych pomidorków koktajlowych w oliwie
2 łyżki oleju do posmarowania przez pieczeniem
sposób przygotowania : mąkę przesiałam do miski. Drożdże roztarłam w dużym kubku z cukrem, dwiema łyżkami mąki i połową wody. Odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły pracować. Do mąki dodałam mieszankę suszonych pomidorów, czosnku i bazylii oraz sól. Wlałam zaczyn i resztę wody. Zaczęłam wyrabiać ciasto. Trzeba to zrobić przez 15-20 minut żeby później bułeczki były pulchne. Po 10-ciu minutach zagniatania dodałam pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory z zalewy - nie odsączałam ich zbyt dokładnie więc do ciasta dostało się ok. 2-3 łyżek oleju i nie dodawałam już innego tak jak było podane w przepisie podstawowym. Ciasto wyrabiałam jeszcze kilka minut i odstawiłam w przykrytej misce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 części i z każdej uformowałam podłużną bułeczkę. Ułożyłam je luźno na blasze do pieczenie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i spryskałam ją nieco wodą żeby bułki nie wyschły. Zostawiłam na ok. godzinę żeby bułki się napuszyły.
Wyrośnięte bułeczki nacięłam wzdłuż bardzo ostrym nożem i przy pomocy pędzelka posmarowałam wierzch olejem. Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 25 minut w temp. 200 st. C. Po upieczeniu pozwoliłam bułeczkom ostygnąć na blasze.
Bułki na podstawie przepisu od Pawła upiekły także : Karolina , Bożena , Justyna , Kasia , Danusia , Wiosenka , Lidia i Dorota
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/05/domowe-pieczywo-bueczki-pszenne-z.html