Wykonanie
W zasadzie ciasto jest to samo, ale rozdzieliłam je, aby
mieć bułki wytrawne i takie, które będą komponowały się również z
dżemem (ostatnio mam na niego wieczną ochotę).Są białe, puszyste i smaczne. Takie jak zwykłe pszenne, a
mogę je zajadać bez obaw - żyć nie umierać!Wszystko dzięki temu, że u mnie w okolicy otworzył się nowy sklep. Sklep z moich marzeń!Można w nim kupić każdy rodzaj
mąki o jakim się
zamarzy, wszelkie
orzechy (nawet surowe
pistacje), świeże
owoce i warzywa, oraz duuużo więcej. Dodatkowo ceny nie są jak z kosmosu, więc zakupy tam nie nadszarpną za bardzo mojego budżetu. Fajnie, że powstają takie miejsca, w których można kupić coś innego niż w przeciętnym "spożywczaku" :)
Bułki orkiszowe

Składniki (na 6 sztuk):około 3 szklanki
mąki orkiszowej (białej)25g
drożdży świeżychszklanka
wody (ciepłej)2 łyżki
olejułyżeczka
soliłyżeczka
cukrułyżka posiekanych
suszonych pomidorów z
oliwyłyżka posiekanych czarnych
oliwekZ
drożdży,
wody,
cukru i łyżki
mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut do spienienia.Następnie dodajemy
olej,
sól i stopniowo dosypujemy
mąki. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.Dzielimy ciasto na dwie części i do jednej z nich dodajemy
suszone pomidory i
oliwki. Zagniatamy, aby się z nim połączyły.Obie kule odstawiamy do wyrośnięcia, na około godzinę.Następnie dzielimy obie porcje na trzy części i z każdej formujemy
bułkę.Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy do ponownego wyrastania na godzinę.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut, aż się zrumienią i po uderzeniu w spód będą wydawały głuchy odgłos.Smacznego!
