Wykonanie
Delikatny
biszkopt, puszysty krem z dodatkiem
alkoholu, trochę
owoców i
czekolady. Całość pyszna i słodka.Po cichu
powiem Wam, że miało być ciasto z
truskawkami. Tanieją z dnia na dzień i trzeba z nich korzystać
póki są. Ale
truskawki niestety nie doczekały - zostały łakomie pożarte zaraz po przyniesieniu do domu. Lenistwo nie pozwoliło iść po kolejną partię, ale od czego mam szafkę z niespodzianką ? Tak Żarłoczek nazywa moją podręczną spiżarkę gdzie zawsze mam schowane jakieś zapasy na czarną godzinę. Ponieważ obiecałam zrobić ciasto z
owocami to wobec braku
truskawek taka godzina nastała. Nie miałam innego wyjścia jak sięgnąć po
morele w puszce. To był dobry pomysł a ciasto udało się wspaniale.Zobacz też przepis na
Biszkopt z kremem i
jeżynami
Biszkopt karmelowy z
morelami i kremem
ajerkoniakowymczas przygotowania : 30 minut + 30 minut pieczenie + czas chłodzeniaskładniki :
BISZKOPT - 5 średnich
jajek100 g
cukru zwykłego70 g
cukru trzcinowego muscovado180 g
mąki pszennej tortowej20 g
mąki ziemniaczanej60 g
masła1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej
laski wanilii1/4 łyżeczki
soli1 puszka
moreli w lekkim
syropieKREM - 450 ml
śmietanki kremówki 30 %100 ml
ajerkoniaku -
likieru jajecznego3 łyżki
cukru pudru50 ml
mleka2 lekko czubate łyżeczki
żelatyny w proszkustarta
czekoladaświeże listki
melisy1 łyżeczka
masła do formy

sposób przygotowania :
BISZKOPT - formę o śr. 29 cm wysmarowałam cienko
masłem a spód dodatkowo wyłożyłam krążkiem papieru do pieczenia.
Morele osączyłam. Tabliczkę
gorzkiej czekolady włożyłam do lodówki.
Masło roztopiłam, odstawiłam.
Jajka wybiłam do miski, dodałam
cukier i
sól. Ubijałam mikserem na dużych obrotach przez ok. 10 minut aż masa zwiększyła swoją objętość kilkukrotnie, zjaśniała i stała się kremowa. Nabrana na łyżkę powinna spływać z niej szeroką wstążką.
Mąki wymieszałam i dodawałam partiami, po 3-4 łyżki, miksując, ale na najniższych obrotach mieszadeł. Dodałam
wanilię. Do płynnego, ale przestudzonego
masła dołożyłam 3 łyżki ubitej masy, dobrze wymieszałam i wlałam do miski z
ciastem, wymieszałam. Tak przygotowane ciasto przelałam do naszykowanej formy. Wokół brzegu ułożyłam na
cieście połówki moreli - zużyłam mniej więcej połowę a resztę zostawiłam do dekoracji. Ciasto piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawiłam ciasto w formie na ok. 20 minut i dopiero je wyjęłam na talerz. Ostudziłam całkowicie.KREM -
żelatynę namoczyłam w zimnym
mleku a kiedy napęczniała podgrzewałam powoli i mieszałam aż zupełnie się rozpuściła. Odstawiłam żeby lekko przestygła. Bardzo zimną
śmietankę ubiłam na sztywno. Pod koniec ubijania dodałam
cukier puder. Do
żelatyny przełożyłam 3 łyżki ubitej
śmietany i trochę
ajerkoniaku, wymieszałam i przelałam z powrotem do miski. Ubijając dalej wlałam resztę
likieru jajecznego. Miskę z kremem odstawiłam na kilka minut do lodówki żeby mocno zgęstniała.Schłodzony krem wyłożyłam na zupełnie ostudzone ciasto. Rozsmarowałam. Wierzch posypałam resztą
moreli pokrojonych w paseczki i wiórkami zestruganymi z
czekolady. Mocno schłodziłam. Przed podaniem udekorowałam świeżą
melisą.

