Wykonanie
Mąka,
drożdże, zielona
herbata matcha i domowy
budyń to podstawowe składniki dzisiejszego przepisu. A przepis będzie na pyszną drożdżówkę herbacianą w kolorze zielonym. Jak Wam się podoba takie zielone straszydło ?Z
herbatą matcha możecie też upiec niezwykły zielony sernik !

Przepis na Drożdżówkę z
herbatą matchaczas przygotowania : 4 godzinyskładniki :CIASTO - 280 g
mąki pszennej typ 450150 g
mąki pszennej typ 4051/4 łyżeczki
soli30 g zielonej
herbaty matcha100 g drobnego
cukru25 g świeżych
drożdży230 ml
mleka50 g
masła2 średnie
jajkaBUDYŃ - 450 ml
mleka2
żółtka30 g
mąki ziemniaczanej30 g
mąki pszennej50 g zwykłego
cukru1 łyżeczka pasty waniliowej
LUKIER - 1 szkl.
cukru pudrukilka łyżeczek
mlekadodatkowo - 1/3 szkl. zielonych, niesolonych
pistacji
sposób przygotowania : CIASTO -
mąki przesiałam.
Drożdże rozmieszałam w 100 ml
mleka dodają 2 łyżki
mąki i 2 łyżeczki
cukru. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły się pienić. Do miski z
mąką dosypałam resztę
cukru,
sól i puder herbaciany. Gdy zaczyn podrósł dodałam go do mieszanki sypkich składników. Wbiłam
jajka i dolałam resztę
mleka. Zaczęłam wyrabiać ciasto. Po kilku minutach dolałam stopione, przestudzone
masło i wyrabiałam dalej przez następnych kilka minut. Gładkie, luźne i dość kleiste ciasto przykryłam i zostawiłam na ok. 60-90 minut żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
BUDYŃ - w połowie zimnego
mleka rozmieszałam dokładnie obie
mąki, pastę
waniliową i
surowe żółtka. Resztę
mleka zagotowałam w garnuszku razem z
cukrem. Gdy zawrzało dolałam zimną zawiesinę cały czas intensywnie mieszając rózgą. Podgrzewałam i mieszałam aż całość znów się zagotowała, zgęstniała i dalej, 3-4 minuty żeby
budyń stracił posmak
mąki. Przełożyłam masę do miski i przykryłam szczelnie folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni budyniu. Ostudziłam.DROŻDŻÓWKA - wyrośnięte ciasto wyłożyłam na blat posypany obficie
mąką. Delikatnie rozciągnęłam rękami nadając kształt prostokątu o wymiarach mniej więcej 40x23 cm. Na cieście rozsmarowałam zimny
budyń. Zwinęłam ciasto w luźną roladę i pokroiłam
ostrym nożem na 12 plastrów/części. Kawałki ułożyłam luźno, stawiając je pionowo, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i odstawiłam na ok. pół godziny żeby podrosły.Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjęłam i zostawiłam do ostudzenia. Kiedy drożdżówka wystygła polałam wierzch gęstym lukrem utartym z
cukru pudru i gorącego
mleka, posypałam posiekanymi
pistacjami.Poszczególne puszyste bułeczki/ślimaczki pozrastały się, ale można je delikatnie oddzielać albo kroić całe ciasto na kawałki.