ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka herbaciana z matcha

Drożdżówka herbaciana z matcha

nazwa

Wykonanie

Mąka, drożdże, zielona herbata matcha i domowy budyń to podstawowe składniki dzisiejszego przepisu. A przepis będzie na pyszną drożdżówkę herbacianą w kolorze zielonym. Jak Wam się podoba takie zielone straszydło ?
Z herbatą matcha możecie też upiec niezwykły zielony sernik !
Przepis na Drożdżówkę z herbatą matcha
czas przygotowania : 4 godziny
składniki :
CIASTO - 280 g mąki pszennej typ 450
150 g mąki pszennej typ 405
1/4 łyżeczki soli
30 g zielonej herbaty matcha
100 g drobnego cukru
25 g świeżych drożdży
230 ml mleka
50 g masła
2 średnie jajka
BUDYŃ - 450 ml mleka
2 żółtka
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
50 g zwykłego cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
LUKIER - 1 szkl. cukru pudru
kilka łyżeczek mleka
dodatkowo - 1/3 szkl. zielonych, niesolonych pistacji
sposób przygotowania : CIASTO - mąki przesiałam. Drożdże rozmieszałam w 100 ml mleka dodają 2 łyżki mąki i 2 łyżeczki cukru. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły się pienić. Do miski z mąką dosypałam resztę cukru, sól i puder herbaciany. Gdy zaczyn podrósł dodałam go do mieszanki sypkich składników. Wbiłam jajka i dolałam resztę mleka. Zaczęłam wyrabiać ciasto. Po kilku minutach dolałam stopione, przestudzone masło i wyrabiałam dalej przez następnych kilka minut. Gładkie, luźne i dość kleiste ciasto przykryłam i zostawiłam na ok. 60-90 minut żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
BUDYŃ - w połowie zimnego mleka rozmieszałam dokładnie obie mąki, pastę waniliową i surowe żółtka. Resztę mleka zagotowałam w garnuszku razem z cukrem. Gdy zawrzało dolałam zimną zawiesinę cały czas intensywnie mieszając rózgą. Podgrzewałam i mieszałam aż całość znów się zagotowała, zgęstniała i dalej, 3-4 minuty żeby budyń stracił posmak mąki. Przełożyłam masę do miski i przykryłam szczelnie folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni budyniu. Ostudziłam.
DROŻDŻÓWKA - wyrośnięte ciasto wyłożyłam na blat posypany obficie mąką. Delikatnie rozciągnęłam rękami nadając kształt prostokątu o wymiarach mniej więcej 40x23 cm. Na cieście rozsmarowałam zimny budyń. Zwinęłam ciasto w luźną roladę i pokroiłam ostrym nożem na 12 plastrów/części. Kawałki ułożyłam luźno, stawiając je pionowo, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i odstawiłam na ok. pół godziny żeby podrosły.
Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjęłam i zostawiłam do ostudzenia. Kiedy drożdżówka wystygła polałam wierzch gęstym lukrem utartym z cukru pudru i gorącego mleka, posypałam posiekanymi pistacjami.
Poszczególne puszyste bułeczki/ślimaczki pozrastały się, ale można je delikatnie oddzielać albo kroić całe ciasto na kawałki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/03/drozdzowka-herbaciana-z-matcha.html