Wykonanie
Pierwszy raz w życiu upiekłam makowiec
drożdżowy czyli
struclę z
makiem.
Smakowo wyszła super, jednak jej kształt nie jest idealny. Trochę mi się spłaszczyła podczas pieczenia. Dopiero dziś na jednym z blogów podpatrzyłam sposób, aby zwinięte ciasto umieścić w formie keksowej – wypróbuję kolejnym razem. Zazwyczaj masę
makową robię sama, ale ostatnio w domu mam mały szpital i nie miałam czasu na własnoręczne kręcenie
maku, więc użyłam masy z puszki.Składniki:30 dag
mąki pszennej12 dag
cukru80 g roztopionego
masła2
jajka1
żółtko1/2 szklanki ciepłego
mleka15 dag świeżych
drożdżyszczypta
soli1/2 puszki masy makowej
lukier do dekoracjiWykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w niej zagłębienie. W ciepłym
mleku rozrobić
drożdże i wlać do
mąki. Następnie dodać również
cukier, jedno
jajko,
żółtko i szczyptę
soli. Wyrobić ciasto, a następnie dodać ostudzone roztopione
masło. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe ciasto oprószyć
mąką i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, by podrosło i podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podsypując
mąką, po czym rozwałkować je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na ciasto wyłożyć masę
makową i rozsmarować po całości ciasta. Zwinąć do środka w roladę. Formę keksową lub blaszkę wyłożyć pergaminem i przełożyć do niej ciasto. Ciasto naciąć w kilku miejscach. Odstawić na chwilę, by jeszcze popracowało i podrosło. Z wierzchu posmarować rozkłóconym
jajkiem.
Struclę piec w temperaturze 165-170 stopni C przez 45-50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i udekorować lukrem z
cukru pudru i
wody.