ßßß
 
            
         Pierwszy raz w życiu upiekłam makowiec drożdżowy czyli struclę z makiem. Smakowo wyszła super, jednak jej kształt nie jest idealny. Trochę mi się spłaszczyła podczas pieczenia. Dopiero dziś na jednym z blogów podpatrzyłam sposób, aby zwinięte ciasto umieścić w formie keksowej – wypróbuję kolejnym razem. Zazwyczaj masę makową robię sama, ale ostatnio w domu mam mały szpital i nie miałam czasu na własnoręczne kręcenie maku, więc użyłam masy z puszki.Składniki:30 dag mąki pszennej12 dag cukru80 g roztopionego masła2 jajka1 żółtko1/2 szklanki ciepłego mleka15 dag świeżych drożdżyszczypta soli1/2 puszki masy makowejlukier do dekoracjiWykonanie:Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w niej zagłębienie. W ciepłym mleku rozrobić drożdże i wlać do mąki. Następnie dodać również cukier, jedno jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, a następnie dodać ostudzone roztopione masło. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, by podrosło i podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podsypując mąką, po czym rozwałkować je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową i rozsmarować po całości ciasta. Zwinąć do środka w roladę. Formę keksową lub blaszkę wyłożyć pergaminem i przełożyć do niej ciasto. Ciasto naciąć w kilku miejscach. Odstawić na chwilę, by jeszcze popracowało i podrosło. Z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem. Struclę piec w temperaturze 165-170 stopni C przez 45-50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i udekorować lukrem z cukru pudru i wody.
Pierwszy raz w życiu upiekłam makowiec drożdżowy czyli struclę z makiem. Smakowo wyszła super, jednak jej kształt nie jest idealny. Trochę mi się spłaszczyła podczas pieczenia. Dopiero dziś na jednym z blogów podpatrzyłam sposób, aby zwinięte ciasto umieścić w formie keksowej – wypróbuję kolejnym razem. Zazwyczaj masę makową robię sama, ale ostatnio w domu mam mały szpital i nie miałam czasu na własnoręczne kręcenie maku, więc użyłam masy z puszki.Składniki:30 dag mąki pszennej12 dag cukru80 g roztopionego masła2 jajka1 żółtko1/2 szklanki ciepłego mleka15 dag świeżych drożdżyszczypta soli1/2 puszki masy makowejlukier do dekoracjiWykonanie:Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w niej zagłębienie. W ciepłym mleku rozrobić drożdże i wlać do mąki. Następnie dodać również cukier, jedno jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, a następnie dodać ostudzone roztopione masło. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, by podrosło i podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podsypując mąką, po czym rozwałkować je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową i rozsmarować po całości ciasta. Zwinąć do środka w roladę. Formę keksową lub blaszkę wyłożyć pergaminem i przełożyć do niej ciasto. Ciasto naciąć w kilku miejscach. Odstawić na chwilę, by jeszcze popracowało i podrosło. Z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem. Struclę piec w temperaturze 165-170 stopni C przez 45-50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i udekorować lukrem z cukru pudru i wody.



