Wykonanie
Ryba na obiad to dobry pomysł na pyszne danie. U nas pojawia się niekoniecznie w piątek. Przygotowuję ją wtedy kiedy mamy na nią ochotę i gdy uda się kupić świeżą. W wielkim
mieście to drugie wcale nie jest takie oczywiste.

Jak usmażyć pyszną
rybę ?
Filety z dorsza są wygodne bo nie trzeba już patroszyć
ryby. Oczywiste jest, że powinny być świeże i warto wybrać większe bo albo nie będą miały ości albo te ości będą duże i łatwe do znalezienia. Niestety, te ze skórą zazwyczaj trzeba jeszcze pozbawić łusek, ale za to
mięso nie rozpada się podczas późniejszej obróbki. Poza tym ja uwielbiam przyrumienioną skórkę. Po umyciu ważne jest dokładne osuszenie
ryby żeby podczas smażenia tłuszcz za bardzo nie pryskał.czas przygotowania : ok. 30 minutskładniki :2
filety z dorsza, ze skórąok. 300 g
pieczarekok. 250 g
pomidorków koktajlowych2-3
cebule, najlepiej podłużne6 łyżek
octu balsamicznego, ciemnegoew. 1 łyżka
mąkido smaku -
sól,
pieprz ziołowy,
papryka słodka mielona,
cukier trzcinowydo smażenia - 2 łyżki
oleju2 łyżki
masła klarowanegosposób przygotowania :
filety z dorsza opłukałam i dobrze osuszyłam ręcznikami papierowymi. Pokroiłam w poprzek na kawałki szerokości ok. 4-5 cm. Oprószyłam z obu stron
solą i
pieprzem ziołowym, odłożyłam na czas przygotowania pozostałych składników.
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w grubsze plastry.
Cebule pobrałam i pokroiłam w krążki. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę
masła klarowanego z 1 łyżką
oleju. Ułożyłam plastry
cebuli i smażyłam na niezbyt dużym ogniu aż zmiękły i zrumieniły się z obu stron - jeśli się porozdzielają to nie szkodzi. Usmażoną
cebulę przełożyłam na talerzyk a na gorącą patelnię z resztą tłuszczu wrzuciłam
pieczarki. Smażyłam je na
ostrym ogniu. Muszą się podsmażyć na złoto więc na początku smażenia nie mieszamy, robimy to dopiero kiedy się podrumienią.
Grzyby doprawiłam
solą,
pieprzem i
papryką dopiero kiedy były gotowe, dodałam do nich z powrotem
cebulę.Na drugiej patelni rozgrzałam resztę tłuszczu. Kawałki
ryby "maczałam" w
mące, ale tylko od strony skóry i tą stroną kładłam na tłuszczu. Smażyłam aż skórka się zrumieniła a następnie przewróciłam
dorsza na drugą stronę i dosmażyłam dosłownie przez minutę. Usmażoną
rybę przełożyłam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - to pozwoli odsączyć tłuszcz ze smażenia. A na gorącą patelnię szybko wrzuciłam
pomidorki koktajlowe poprzekrawane na połówki, podsmażyłam je krótko. Polałam
octem balsamicznym, kilkoma łyżeczkami
wody, oprószyłam odrobiną
cukru i
soli, smażyłam kilka chwil aż sos nieco zredukował.
Dorsza smażonego podałam kładąc kawałki na usmażonych pieczarkach z
cebulą, na wierzch dodałam
pomidorki z sosem z patelni a danie uzupełniło puree z
ziemniaków i
natka pietruszki.