ßßß Cookit - przepis na Dorsz smażony z pieczarkami i pomidorami

Dorsz smażony z pieczarkami i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Ryba na obiad to dobry pomysł na pyszne danie. U nas pojawia się niekoniecznie w piątek. Przygotowuję ją wtedy kiedy mamy na nią ochotę i gdy uda się kupić świeżą. W wielkim mieście to drugie wcale nie jest takie oczywiste.
Jak usmażyć pyszną rybę ? Filety z dorsza są wygodne bo nie trzeba już patroszyć ryby. Oczywiste jest, że powinny być świeże i warto wybrać większe bo albo nie będą miały ości albo te ości będą duże i łatwe do znalezienia. Niestety, te ze skórą zazwyczaj trzeba jeszcze pozbawić łusek, ale za to mięso nie rozpada się podczas późniejszej obróbki. Poza tym ja uwielbiam przyrumienioną skórkę. Po umyciu ważne jest dokładne osuszenie ryby żeby podczas smażenia tłuszcz za bardzo nie pryskał.
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
2 filety z dorsza, ze skórą
ok. 300 g pieczarek
ok. 250 g pomidorków koktajlowych
2-3 cebule, najlepiej podłużne
6 łyżek octu balsamicznego, ciemnego
ew. 1 łyżka mąki
do smaku - sól, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona, cukier trzcinowy
do smażenia - 2 łyżki oleju
2 łyżki masła klarowanego
sposób przygotowania : filety z dorsza opłukałam i dobrze osuszyłam ręcznikami papierowymi. Pokroiłam w poprzek na kawałki szerokości ok. 4-5 cm. Oprószyłam z obu stron solą i pieprzem ziołowym, odłożyłam na czas przygotowania pozostałych składników.
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w grubsze plastry. Cebule pobrałam i pokroiłam w krążki. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła klarowanego z 1 łyżką oleju. Ułożyłam plastry cebuli i smażyłam na niezbyt dużym ogniu aż zmiękły i zrumieniły się z obu stron - jeśli się porozdzielają to nie szkodzi. Usmażoną cebulę przełożyłam na talerzyk a na gorącą patelnię z resztą tłuszczu wrzuciłam pieczarki. Smażyłam je na ostrym ogniu. Muszą się podsmażyć na złoto więc na początku smażenia nie mieszamy, robimy to dopiero kiedy się podrumienią. Grzyby doprawiłam solą, pieprzem i papryką dopiero kiedy były gotowe, dodałam do nich z powrotem cebulę.
Na drugiej patelni rozgrzałam resztę tłuszczu. Kawałki ryby "maczałam" w mące, ale tylko od strony skóry i tą stroną kładłam na tłuszczu. Smażyłam aż skórka się zrumieniła a następnie przewróciłam dorsza na drugą stronę i dosmażyłam dosłownie przez minutę. Usmażoną rybę przełożyłam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - to pozwoli odsączyć tłuszcz ze smażenia. A na gorącą patelnię szybko wrzuciłam pomidorki koktajlowe poprzekrawane na połówki, podsmażyłam je krótko. Polałam octem balsamicznym, kilkoma łyżeczkami wody, oprószyłam odrobiną cukru i soli, smażyłam kilka chwil aż sos nieco zredukował.
Dorsza smażonego podałam kładąc kawałki na usmażonych pieczarkach z cebulą, na wierzch dodałam pomidorki z sosem z patelni a danie uzupełniło puree z ziemniaków i natka pietruszki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/03/dorsz-smazony-z-pieczarkami-i-pomidorami.html