ßßß Cookit - przepis na ZRAZY Z WOŁOWINY

ZRAZY Z WOŁOWINY

nazwa

Wykonanie

Dziś zaprezentuję Wam przepis na zraziki wołowe. Najlepiej smakują mi z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty. Mój mąż uwielbia je natomiast z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Moje wychodzą dobre, ale najlepsze robi moja teściowa i ciocia Basia, które przy okazji pozdrawiam :)
SKŁADNIKI
ok. 1 kg wołowiny z udźca;
2 cebule;
papryka;
pieczarki;
sól i pieprz;
olej;
mąka;
1 łyżka papryki słodkiej.
WYKONANIE
Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy pieprzymy i solimy. Układamy kawałek papryki, pieczarki i cebuli. Zwijamy w rulon, spinamy wykałaczką. Na patelni podgrzewamy oliwę i kładziemy nasze zraziki, odsmażamy z każdej strony. W rondlu zagotowujemy wodę i wrzucamy zarumienione zrazy. Gotujemy, aż nam zmiękną, czyli ok. dwóch godzin. Gdy już są dobre wyjmujemy z sosu na talerz. Na suchej patelni podgrzewamy mąką z papryką. Dodajemy do sosu, dobrze mieszając, aby nie było grudek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/01/zrazy-z-woowiny.html