Wykonanie
Udka uduszone w pieczarkach, podlane aromatyczną
żubrówką to bardzo smaczna propozycja na obiad.
Mięso jest mięciutkie a
alkohol wyparował podczas flambirowania więc dzieci też mogą takie danie zjeść. Potrawa nadaje się na rodzinny obiad, można ją przygotować wcześniej a
potem tylko podgrzać i nie tracić czasu na stanie przy kuchni.Wolisz danie bez
grzybów ? Zobacz przepis na pysznego
kurczaka pieczonego z
suszonymi pomidorami i
czosnkiem oraz sosem ze świeżych
pomidorów - polecam !

czas przygotowania : 45 minut + 3 godziny marynowania
mięsaskładniki :8
udek z kurczaka - tylko górne części, bez pałek2 łyżeczki
pieprzu ziołowego2 płaskie łyżeczki
papryki słodkiej, mielonej2 płaskie łyżeczki
soli500 g
świeżych pieczarek1 duża
cebula50 g
wódki żubrówki1 łyżka
masła klarowanegoew. 1 łyżeczka
mąki kukurydzianejsposób przygotowania : kawałki
kurczaka dobrze umyłam i osuszyłam. Posypałam ze wszystkich stron
solą,
pieprzem ziołowym i
papryką. Ułożyłam w misce, przykryłam szczelnie i odstawiłam do lodówki na 3 godziny.
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w pół plasterki, obraną
cebulą w kostkę. W rondlu rozgrzałam mocno
masło. Układałam
kurczaka najpierw zawiniętymi pod spód brzegami i smażyłam na
ostrym ogniu kilka minut żeby się przyrumienił, kawałki były ułożona dość ściśle. Szczypcami odwróciłam i przyrumieniłam mocno z drugiej strony. Kiedy skórka też była ładnie zrumieniona odwróciłam ponownie. Łyżką wybrałam większość tłuszczu bo wytopiło się go ze skóry
kurczaka sporo a aż tyle nie jest potrzebne w daniu. Do rondla wsypałam
cebulę i
pieczarki starając się żeby znalazły się
między i pod
kurczakiem, smażyłam kilka chwil.Całość polałam
żubrówką i od razu podpaliłam - flambirowałam aż ogień sam się wypalił. Wtedy dolałam ok. 150 ml gorącej
wody i dusiłam jakieś 30 minut. Po tym czasie
kurczak powinien być już miękki a jeśli nie będzie to trzeba go dusić nieco dłużej.Sos można zagęścić
mąką, np. kukurydzianą, rozmieszaną w 2-3 łyżkach zimnej
wody - po dodaniu zawiesiny i wymieszaniu dokładnym trzeba jeszcze kilka minut gotować. Duszonego
kurczaka podałam z
ryżem i
sałatką z
buraczków.