ßßß Cookit - przepis na Kurze udka duszone z warzywami czyli cały obiad w jednym garze

Kurze udka duszone z warzywami czyli cały obiad w jednym garze

nazwa

Wykonanie

Nie lubię zmywać i dlatego cieszą mnie dania albo już same pomysły na gotowanie jednej potrawy w jednym garnku. Bez używania patelni do podsmażenia czegoś, bez małego rondelka do zrobienia sosu czy innego garnka do obgotowania jakiegoś składnika. Często wcale to nie jest konieczne a poza tym gotując w jednym garnku wszystkie smaki mamy razem.
Wiedziałam, że następny dzień będę miała zabiegany więc zrobiłam konkretne zakupy właśnie z myślą o jednogarnkowej potrawie. Wyszło pysznie, kolorowo i całkiem szybko bo obiad dla 4 osób - w tym mięso, warzywa i ziemniaki - w niecałą godzinę. Wiem, że są dania, które można przygotować szybciej, ale zobaczcie sami moje bo jest naprawdę wyjątkowe ! Wyjątkowo smaczne chociaż proste.
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki na 4 duże porcje obiadowe:
4 udka z kurczaka, ok. 1 kg
4 łyżki oleju rzepakowego
ok. 800 g ziemniaków Melody - to takie nie rozpadające się
1/2 opakowania żółtej mrożonej fasolki szparagowej
1/2 opakowania mieszanki warzywnej mrożonej
2 nieduże cebule
4 łyżki sosu sojowego
ok. 100 ml śmietanki 30 %
1-2 małe łyżeczki mąki
ok. 150-200 ml bulionu drobiowego
do smaku - sól, pieprz czarny grubo zmielony, papryka mielona ostra, czosnek granulowany
do posypania - 4 łyżki posiekanej zieleniny, natki pietruszki i koperku
sposób przygotowania : udka dokładnie umyłam i osuszyłam, oprószyłam solą i odłożyłam na czas przygotowania innych składników. Ziemniaki obrałam - moje były małe więc zostawiłam je w całości - większe lepiej przekroić na połówki. Cebule obrałam i pokroiłam w piórka.
Rozgrzałam rondel, wlałam olej i włożyłam udka. Smażyłam je przez kilka minut, z obu stron, tak żeby dobrze się zrumieniły. Gdy udka ładnie zbrązowiały dorzuciłam piórka cebuli i pozwoliłam im się zeszklić. Następnie dodałam całe ziemniaki. Dolałam też bulion i sos sojowy - jeśli nie macie akurat reszty rosołu z poprzedniego dnia wlejcie po prostu wodę. Dusiłam mięso z ziemniakami ok. 30 minut na niedużym ogniu aż zmiękły.
Następnie wierzch `podduszonych składników oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem, ostrą papryką i odrobiną czosnku. Wsypałam fasolkę szparagową i mieszankę warzywną, dusiłam wszystko pod przykryciem jeszcze jakieś 10-15 minut żeby warzywa ugotowały się na parze z sosu.
Śmietankę wymieszałam z mąką i dolałam do dania na kilka minut przed końcem gotowania.
Podałam posypując posiekaną świeżą zieleniną.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/12/kurze-udka-duszone-z-warzywami-czyli.html