Wykonanie
Nie lubię zmywać i dlatego cieszą mnie dania albo już same pomysły na gotowanie jednej potrawy w jednym garnku. Bez używania patelni do podsmażenia czegoś, bez małego rondelka do zrobienia sosu czy innego garnka do obgotowania jakiegoś składnika. Często wcale to nie jest konieczne a poza tym gotując w jednym garnku wszystkie smaki mamy razem.Wiedziałam, że następny dzień
będę miała zabiegany więc zrobiłam konkretne zakupy właśnie z myślą o jednogarnkowej potrawie. Wyszło pysznie, kolorowo i całkiem szybko bo obiad dla 4 osób - w tym
mięso, warzywa i
ziemniaki - w niecałą godzinę. Wiem, że są dania, które można przygotować szybciej, ale zobaczcie sami moje bo jest naprawdę wyjątkowe ! Wyjątkowo smaczne chociaż proste.

czas przygotowania : ok. 1 godzinyskładniki na 4 duże porcje obiadowe:4
udka z kurczaka, ok. 1 kg4 łyżki
oleju rzepakowegook. 800 g
ziemniaków Melody - to takie nie rozpadające się1/2 opakowania żółtej
mrożonej fasolki szparagowej1/2 opakowania
mieszanki warzywnej mrożonej2 nieduże
cebule4 łyżki
sosu sojowegook. 100 ml
śmietanki 30 %1-2 małe łyżeczki
mąkiok. 150-200 ml
bulionu drobiowegodo smaku -
sól,
pieprz czarny grubo zmielony,
papryka mielona ostra,
czosnek granulowanydo posypania - 4 łyżki posiekanej
zieleniny,
natki pietruszki i
koperkusposób przygotowania : udka dokładnie umyłam i osuszyłam, oprószyłam
solą i odłożyłam na czas przygotowania innych składników.
Ziemniaki obrałam - moje były małe więc zostawiłam je w całości - większe lepiej przekroić na połówki.
Cebule obrałam i pokroiłam w piórka.

Rozgrzałam rondel, wlałam
olej i włożyłam udka. Smażyłam je przez kilka minut, z obu stron, tak żeby dobrze się zrumieniły. Gdy udka ładnie zbrązowiały dorzuciłam piórka
cebuli i pozwoliłam im się zeszklić. Następnie dodałam całe
ziemniaki. Dolałam też
bulion i
sos sojowy - jeśli nie macie akurat reszty rosołu z poprzedniego dnia wlejcie po prostu
wodę. Dusiłam
mięso z
ziemniakami ok. 30 minut na niedużym ogniu aż zmiękły.Następnie wierzch `podduszonych składników oprószyłam świeżo zmielonym
pieprzem,
ostrą papryką i odrobiną
czosnku. Wsypałam
fasolkę szparagową i
mieszankę warzywną, dusiłam wszystko pod przykryciem jeszcze jakieś 10-15 minut żeby warzywa ugotowały się na parze z sosu.
Śmietankę wymieszałam z
mąką i dolałam do dania na kilka minut przed końcem gotowania.Podałam posypując posiekaną świeżą
zieleniną.